Partizanovi reprezentativci spremni za start seniorskog EP u Račicama

U petak, 26. maja 2017, u Račicama počinje Evropsko prvenstvo za seniore na kojem će se do 28. maja za kontinentalna odličja boriti 532 posade iz 34 zemlje. Srpsku reprezentaciju na šampionatu Starog kontinenta činiće samo članovi našeg Kluba što je slučaj posle duže vremena. Njih sedmorica su na Bledu, pod vođstvom trenera Nebojše Ilića i Aleksandra Ivkovića, imali završne pripreme, a na poprište šampionata stigli su u utorak. U skifu će veslati Marko Marjanović, koji je izvanredan početak sezone u ovom čamcu “upisao” na Svetskom kupu u Beogradu pre tri nedelje, gde je sve oduševio osvajanjem bronzane medalje. U Račicama će za rivale imati 23 najbolja evropska skifa.

– Iza mene je 20-tak dana dobrog treninga. Poslužilo me je zdravlje, maksimalno sam odradio sve što je bilo planirano i sa optimizmom očekujem start šampionata u Račicama. Kao što je bio slučaj i pred Svetski kup i u ovu regatu, što se tiče plasmana, ulazim bez bilo kakvog opterećenja. Jedini cilj je da izveslam dobre trke, za sekundu-dve brže nego što sam to učinio u Beogradu. Ukoliko uspem u tome mislim da ću biti na dobrom putu da se plasiram u finale. Na Svetskom kupu sam pokazao da mogu da se trkam sa nekim od trenutno najboljih skifista na planeti, što mi je mnogo značilo na polju samopouzdanja i stabilnosti, tim pre što u ovoj disciplini veslam prvi put nakon osam godina – kazao je Marko Marjanović koji će u Češkoj sedmi put nastupiti na evropskim prvenstvima za seniore sa kojih do sada ima srebro i bronzu u dubl skulu i bronzu u dvojcu bez kormilara – U Češkoj ću debitovati u skifu na evropskim prvenstvima. U odnosu na Beograd konkurencija u Račicama biće jača za tri-četiri sjajna čamca. Tu pre svega mislim da Čeha Sinjeka, osvajača bronze na Igrama u Riju, Nemca Naskea i Danca Nilsena. Pored olimpijskog viceprvaka Hrvata Martina i Švajcarca Stalhberga, osvajača srebra, odnosno bronze pre tri nedelje u Beogradu, i još nekoliko odličnih skifista mislim da će konkurencija u Račicama za finale biti žestoka.

Poput Marjanovića i štroker dvojca bez kormilara Nenad Beđik će u Račicama “upisati” svoje sedmo učešće na kontinentalnim šampionatima, a u Češkoj će “pojuriti” svoju četvrtu evropsku medalju (do sada osvojio zlato i dve bronze, sve u dvojcu bez kormilara). Na Svetskom kupu, poslednjoj proveri za Evropsko prvenstvo, Vasić i on su izlili srebro. U Češkoj je prijavljeno 15 dvojaca.

– Maksimalno smo spremni i silno motivisani da napadnemo evropski tron u Račicama, iako smo svesni da će put do njega biti olovno težak. Konkurencija će biti respektabilna i svaka trka će morati da se vesla maksimalno od početka do kraja. Smatram da će nam najveći rivali biti Britanci Davson i Rositer, jedini čamac od koga smo poraženi na Svetskom kupu u Beogradu. Napredovali smo u tehničkom smilsu od tada i mislim da smo dobili te dve sekunde koje su nam nedostajale na Adi Ciganliji. Pored Britanaca izuzetno jaku posada imaju i Italijani. Čine je Lodo i Vičino, pobednici njihove izborne regate i članovi teškog četverca koji je u Riju osvojio bronzu. U Francuskom dvojcu veslaće braća Onfrej, koji su bili u sastavu njihovog prošlogodišnjeg četverca bez kormilara. Poznajem i Nemce protiv kojih sam odavno veslao u dvojcu bez kormilara sa Stojićem. Mislim da smo bolji od njih, kao i od Holanđana Vulingsa i Van der Herika koji sun a Svetskom kupu u Beogradu veslali u osmercu – istakao je Beđik.

Nebojša Ilić, trener skifa i dvojca bez kormilara, pred početak Evropskog prvenstva je istakao:

– Marjanović, Vasić i Beđik su posle Svetskog kupa nastavili da rade u istom ritmu. Očekujem da će u Račicama postići rezultate bliske onima koje su „upisali“ na Savskom jezeru početkom maja, a na licu mesta ćemo videti za koji plasman će oni biti dovoljni. U dobroj su fazi i formi i potpuno spremno dočekuju start šampionata. Konkurencija će biti jača nego na Svetskom kupu, pošto će na Evropskom prvenstvu učestvovati sve najbolje evropske posade u ovim disciplinama – kazao je Ilić.

Svi članovi četverca bez kormilara, Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić i Damjan Lazić, u Češkoj će debitovati na evropskim prvenstvima za seniore. Ovaj čamac je učešće na ovom takmičenju izborio na Svetskom kupu u Beogradu, a čine ga, izuzev Lucića, seniori B. Među njima je i Igor Đerić. U Račicama će se naš teški četverac boriti sa još 13 posada.

– Odlično smo radili posle Svetskog kupa u Beogradu, uključujući i na završnim priremama na Bledu. Mislim da smo se dosta ubrzali što ćemo, nadam se, pokazati na trkama u Račicama. Beđiku, Laziću i meni šampionat u Češkoj biće ujedno i odličan test za Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine koje nas očekuju u julu. Tim pre što će u Račicama nastupiti mnogo veslača iz kategorije seniora B koji će nam biti potencijalni rivali Plovdivu. Oni će, između ostalih, veslati za teške četverce Nemačke, Litvanije, Švjacarske... U svakom slučaju presrećni smo što ćemo biti deo ovako velikog veslačkog događaja koji će nam mnogo značiti na polju iskustva kako u ovoj, tako i u godinama koje slede – napomenuo je Đerić i dodao – Glavni favoriti za zlato u Češkoj biće Britanci koji su svoju dominaciju pokazali i u Beogradu pre tri nedelje. Pored njih najbliži postolju biće Italijijani, čiji čamac čine aktuelni osvajači olimpijskih bronzi iz dvojca i četverca, i Holandija, za koju veslaju trojica članova njenog olimpijskog četverca koji je u Riju bio peti.

Trener teškog četverca je Aleksandar Ivković koji je kazao:

– Momci su nakon Svetskog kupa u potpunosti ispunili plan treninga i spremni su za sve izazove u Račicama. Ovo je mlada ekipa, koju, izuzev Lucića, čine seniori B i njima će predstojeći šampionat biti još jedan važan test pred Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine u Plovdivu od 19. do 23. jula. U Češkoj će nastupiti veći broj kvalitetnijih teških četveraca nego što je bio slučaj na Svetskom kupu. Neke ekipe dobro poznajemo, a s nekima ćemo se prvi put takmičiti. Sve u svemu posle kvalifikacija imaćemo jasniju sliku za koji plasman realno vredimo – istakao je Ivković.

Osim štrokera teškog četverca Damjana Lazića, koji je u Račicama nastupio u četverac skulu na Evropskom prvenstvu za juniore 2015, svim ostalim našim reprezentativcima ovo će biti prvi put da veslaju na ovoj regatnoj stazi, koja je izgrađena 1986. na mestu bivšeg kamelonoma i na kojoj je iste godine održano Svetsko prvenstvo za juniore. Od tada do danas je na njoj održano mnogo velikih međunarodnih takmičenja na vodi. Između ostalog, Račice su bile domaćin svetskih veslačkih prvenstva za seniore 1993. i za seniore do 23 godine 2009. Žreb kvalifikacionih grupa na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za seniore biće održan u četvertak od 15 časova. Dan kasnije, od 8,30 č, počinju kvalifikacije. Istog dana u popodnevnim časovima na programu će biti trke repesaža. U subotu, 27. maja, veslaju se polufinala, finala C i D, a u nedelju finala A i B.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN