Partizan demonstrirao silu na Izbornoj regati – devetoro naših članova na SP za mlađe seniore i juniore

Naš Klub je bio jedno od glavnih obeležja Izborne regate za sastav nacionalnih timova za svetska prvenstva za mlađe seniore i juniore koja će se održati u Plovdivu od 19. do 23. jula 2017, odnosno Trakaiju od 2. do 6. avgusta. Partizanov četverac bez kormilara za seniore do 23 godine Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić, Damjan Lazić demonstiraro je silu u direktnom duelu na Srebrnom jezeru sa prošlogodišnjim učesnicima Svetskog prvenstva za mlađe seniore u Roterdamu Dušanom Slavnićem, Nikolom Cvijetićem, Markom Ristićem i Zoranom Rajićem. Naš čamac je u obe trke ubedljivo “tukao” kombinaciju Crvene zvezde i Smedereva i tako u velikom stilu obezbedio učešće na planetarnom šampionatu u Bugarskoj. Da neće biti dileme ko je najbolji teški četverac za mlađe seniore u zemlji videlo se već u prvom odmeravanju snaga. Naša posada je, 6. jula prepodne, pobedila s rezultatom 6:00,90, što je za čak 12,65 sekundi bilo bolje ostvarenje od rivalskog čamca. Pečat na siguran trijumf udaren je istog dana u popodnevnim časovima. Obradović, Beđik, Đerić i Lazić bili su još ubedljiviji. U svojevrsnom revanšu digli su razliku na čak 18 sekundi. Drugu trku na Srebrnom jezeru izveslali su s vremenom 5:54.70, naspram 6:12.70, koliko je glasio rezultat kombinovanog čamca Crvene zvezde i Smedereva.

– Obradović, Beđik, Đerić i Lazić su u izbornim trkama na Srebrnom jezeru pokazali visok standard i ja im ovoga puta čestitam na tome. Gledajući sve rezultate na Izbornoj regati ostvarili su ukupno drugo ostvarenje, odmah iza prošlogodišnjih svetskih pravaka za mlađe seniore Vikora Pivača i Martina Mačkovića iz Grafičara, odnosno Palića, koji su nastupili u dvojcu bez kormilara. Rezultat našeg četverca posedno dobija na težini ako se zna da smo nastupili iz punog treninga budući da je plan i program priprema napravljen za učešće na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine koje nas očekuje kroz dve nedelje – kazao je Alekandar Ivković, trener Partizanovog teškog četverca za mlađe seniore, i dodao – Na Srebrnom jezeru ostaćemo sve do polaska za Plovdiv. Ovde smo boravili proteklih mesec dana, a imamo sve uslove za dobre završne pripreme. Čamac, u koji je posle Evropskog prvenstva za seniore umesto seniora A Igora Lucića ušao Obradović, ide odlično, a napreduje iz dana u dan. Na ovoj Izbornoj regati postigao je najbolje vreme u ovoj sezoni, koje možda nije baš najmerodavnije budući da je staza na Srebrnom jezeru nešto brža. Sve u svemu s velikim motivom nastavljamo da treniramo i da idemo u susret šampionatu u Bugarskoj. Siguran sam da ova posada ima kvalitet da se u konkurenciji šest-sedam vrhunskih svetskih čamaca ravnopravno bori za finale. To nam je ujedno i prvi veliki cilj za Plovdiv. Kada ga dosegnemo razmišljaćemo i o borbi za svetska odličja.

Obradović, Beđik, Đerić i Lazić su ujedno i jedini naši članovi koji će učestvovati na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu za seniore u Plovdivu budući da kartu za ovo takmičenje na Izbornoj regati nisu uspeli da izvade Aleksa Tošić u skifu i Maša Stanisavljević u dubl skulu u kojem je nastupila sa Zoricom Mrđom iz Čuruga. Tošić je u prvoj trci na Srebrnom jezeru postigao vreme 7:28.45, a drugoj 7:31.70, dok su Stanisavljevićeva i Mrđa u prvoj imale rezultat 7:25.20, a u drugoj 7:19.30.

S druge strane na Svetskom prvenstvu za juniore u Litvaniji boje našeg kluba braniće petoro reprezentativaca i to Pavle Lijeskić, Vuk Mladenović, Veselin Tričković i Aleksandar Izda u četvercu bez kormilara, a Anđela Nišević u dubl skulu gde će joj partnerka biti Nataša Ilić iz Danubiusa 1885. Naš juniorski teški četverac je u obe izborne trke na Srebrnom jezeru bio na visokom niovu. U prvoj je postigao rezultat 6:09.10, a u drugoj 6:07.80 i tako potvrdio normu za planetarni šampionat. Podsećanja radi ovaj čamac je formiran od učesnika ovogodišnjeg Evropskog prvenstva za juniore u Krefeldu na kojem su Mladenović i Tričković veslali u dvojcu bez kormilara, Lijeskić u četvercu bez kormilara, a Izda u skifu. Niševićava i Ilićeva su do “vize” za planetarni juniorski šampionat stigle kao najbolja ženska juniorska posada u Srbiji u ovom trenutku. Njih dve su u prvoj izbornoj trci postigle vreme 7:21.10, a u drugoj 7:25.25.

– Zadovoljan sam nastupom našeg juniorskog četverca na Izbornoj regati, posebno zbog činjenice da je napravio veliki rezultatski skok u drugoj trci u odnosu na prvu. Imamo tri nedelje do početka Svetskog prvenstva u Litvaniji. Završne pripreme imaćemo na Srebrnom jezeru, a pokušaćemo maksimalno dobro da ih iskoristimo. Siguran sam da imamo prostora za obaranje rezultata za još dve-tri sekunde, što će biti neophodno ukoliko želimo da dođemo do svetskog finala, kojem se svi nadamo i jarko želimo – istakao je trener juniorskog četverca bez kormilara Goran Todorović.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN