Naš teški četverac spreman za veliki izazov na svetskoj sceni

Partizanov “čistokrvni” četverac bez kormilara Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić, Damjan Lazić, predvođen trenerom Aleksandrom Ivkovićem, u ponedeljak, 17. jula 2017, otisnuo se put Plovdiva gde će u sredu početi svoje debitantsko učešće na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine. U borbi za odličja na planetarnom šampionatu, do nedelje, 23. jula, naš teški reprezentativni četverac za rivale će imati još 15 najboljih svetskih posada. Štorker ovog čamca, Damjan Lazić, lane je do srebra na Evropskom prvenstvu za juniore u Trakaiju predvodio naš četverac sa kormilarom. Pred put u Bugarsku Lazić je istakao da je došao trenutak da se ova posada oproba sa najboljih svetskim čamcima u konkurenciji mlađih seniora i da vidi od kakvog je materijala satkana.

– Verujemo u sebe i sve što smo radili u prethodnom periodu, a nadamo se da ćemo ispuniti ono što se od nas očekuje i ono za šta realno imamo kvalitet u ovom trenutku. Cilj je finale, iako smo svesni činjenice da će put do njega biti nemilosrdan. U teškom četvercu je prijavljeno 16 čamaca, a svoje predstavike u ovoj disciplini imaće svi svetski veslački kolosi – Velika Britanija, Rumunija, Nemačka, Italija, Australija... U odnosu na Svetski kup u Beogradu i Evropsko prvenstvo za seniore u Račicama naša posada je pretpela jednu promenu, pošto je u čamac, umesto senora A Igora Lucića, ušao Vanja Obradović. Lucićevu snagu i iskustvo uspeli smo da nadomestimo Obradovićevom dužinom zaveslaja i većom harmonijom u čamcu budući da smo imali znatno više vremena za uveslavanje. To se posebno osetilo na završnim pripremama na Srebrnom jezeru gde smo gotovo svakodnevno imali skok u brzini i svim ostalim segmentima – istakao je Lazić koji 20-tak dana nakon šampionata u Plovdivu otvara novo poglavlje svog veslačko-obrazovnog puta – Upisao sam, u akademskom smislu, izuzetno jak Univerzitet Dreksler u Filadelfiji i 11. avgusta krećem put Amerike. Upravo zbog toga šampionat u Plovdivu za mene ima poseban emotovan značaj. Iako mi je želja da se svake godine vraćam iz Amerike i da produbljujem svoju veslačku priču u Srbiji, svestan sam činjenice da put može da odvede na drugu stranu, i da predstojeće Svetsko prvenstvo može da mi bude i poslednje u dresu naše reprezentacije, barem za neki određeni period. U svakom slučaju predstoji mi period uklapanja sa novim načinom života i obaveza, a to će mi biti olakšano budući da zajedno samnom studiranje na Drekselu počinje i Lazar Lazović iz Crvene zvezde, a da je već tamo Dimitrije Regodić iz Partizana. Od septembra počinje i formiranje veslačkog tima, koji do sada nije imao neke ozbiljnije rezultate na Univerzitetskim prvenstvima Amerike. Do tada ću trenirati individualno u želji da odmah zauzmem svoje mesto, a s obzirom na veslačke rezultate i na iskustvo učešća na najvećim svetskim veslački takmičenjima verujem da mogu da postanem jedan od glavnih aduta studentskog tima Drekslera.

Najiskusniji u čamcu, Aleksandar Beđik, u Plovdivu će se oprostiti od konkurencije mlađih seniora. On pripada grupi srpskih veslača koji su žarili i palili svetskom juniorskom scenom 2013. Te godine osvojio je bronzu u dvojcu bez kormilara sa Igorom Lončarevićem na Evropskom prvenstvu za juniore u Minsku, a isti čamac je iste godine bio četvrti na Svetskom prvennstvu za juniore u Trakaiju. Iz raznoraznih razloga nije nastavio trenažni kontinuitet sve do ove kada se u potpunosti vratio i bio na standarnom niovu tokom čitave sezone.

– Verujemo da imamo kvalitet da se borimo za medalju u Plovdivu, a učinićemo sve što je u našoj moći da se domognemo postolja. Ja sledeće godine postajem senior A. Biće potrebno da podignem standarde na još viši nivo da bih se počeo da dokazujem svoje mogućnosti i u ovoj kategoriji. Bitno je da je jedan loš period iza mene i da sam ove godine ostvario potpuni trenažni kontinuitet – kazao je Aleksandar, mlađi brat Nenada Beđika koji je postao jedna od vodećih figura srpskog seniorskog veslanja – Mnogo mi znači podrška čitave porodice, pogotovo Nenadova budući da kao vrhunski veslač mnogo bolje zna čitavu situaciju. Još nismo razgovarali na temu mog učešća u Plovdivu, a očekujem da ću od njega dobiti pravi savet, kao što je bi slučaj i do sada.

Poput Beđika, i Igoru Đeriću je ova godina bila povratnička. Poslednji put je na nekom velikom takmičenju nastupio za reprezentaciju 2014. kada je na Svetskom prvenstvu za juniore u Hamburgu zauzeo sedmo mesto u osmercu. Godinu dana je mlađi od Beđika, tako da će i dogodine moći da se takmiči u konkurenciji seniora B.

U Plovdivu će veslati pet-šest izuzetno kvalitetnih ekipa, a naš glavni cilj je da se plasiramo u finale. Posle bi sve bilo moguće. Najbitnije je da na pravi način otvorimo takmičenje i da već u kvalifikacijama izborimo sve mesto u polufinalu i tako izbegnemo repesaž. Optimisti smo i zbog činjenice da smo se na završnim pripremama konstantno ubrzavali i da imamo vremena koja bi trebalo da nam garantuju dobar plasman u Bugarskoj – smatra Igor Đerić.

– Do tančina smo ispunili program priprema i 100 odsto spremni ulazimo u takmičenje sa verom da možemo ravnopravno da se nosimo sa svim rivalima. Ja sam u čamac ušao poslednji, bilo mi je s početka teško da se prilagodim, ali je sve došlo na svoje mesto – rekao je Obradović koji u septembru odlazi u Ameriku na predstudijsku godinu – Univerzitet Pensilvanija, na kojoj počinjem studije 2018, obezbedio mi je godinu dana pripreme na Akademiji Dirfild u Masačusetsu.

Trener teškog četverca Aleksandar Ivković pred put u Plovdiv je „podvukao“ da je urađen odličan posao u završnim priprema.

– Čamac ide odlično i trenutno je na najvišem nivou u ovoj sezoni. Zaobišli su nas zdravstevni problemi, momci su maksimalno spremni i nadam se da će se u Plovdivu pokazati u najboljem svetlu. Konkurencija će biti žestoka. Ima nekoliko izuzetno ozbljinih ekipa koju čine osvajači medalja sa svetskih prvenstva za juniore i mlađe seniore, a tu pre svega mislim na posade Australije, Velike Britanije i Rumunije. Pored ovih zemalja sigurno je da će još tri-četiri čamca konkurisati za postolje – napminje trener teškog četverca Aleksandar Ivković.

Žreb kvalifikacionih grupa na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine biće održan u utorak, 18. jula. Dan kasnije teški četverac će od 17,25 č veslati kvalifikacije. Repesaž u ovoj diciplini je na programu u četvrtak, 20. jula, od 12,30 č, a polufinala u petak od 18 č. U subotu od 16,25 je finale B, a od 18,18 č finale A. Pored našeg teškog četverca u Plovdivu će nastupiti još četiri srpska čamca i to Nikola Selaković u skifu za lake veslače, Đorđe Urukalo i Dimitrije Iboričić u dubl skulu, Viktor Pivač i Martin Mačković u muškom, a Milica Slijepčević i Ljiljana Jošić u ženskom dvojcu bez kormilara.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN