Partizanov reprezentativni teški četverac sjajno otvorio šampionat u Plovdivu

Partizanov reprezentativni teški četverac sjajno je otvorio Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine, koje je u sredu, 19. jula 2017, počelo u Plovdivu. Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić i Damjan Lazić, debitanti na planetarnim šampionatima za mlađe seniore, prebrinuli su sve brige oko plasman u polufinale odmah u kvalifikacijama. Na taj način zaradili su za sebe dan pauze, koji će moći da iskoriste da na miru pripreme taktiku i zbroje snagu za bitku za finale (polufinale u petak od 17 č). Naš teški četverac je u trećoj grupi kvalifikacija zauzeo drugo mesto s vremenom 6:12.02 i tako se sa prvoplasiranim čamcem Holandije (6:09.59) i trećeplasiranim SAD (6:19.16) direktno probio među 12 najboljih svetskih posada. Četvrtoplasirana Italija (6:26.01) i petoplasirana Turska (6:29.11) priliku za polufinale imaće u četvrtak u repesažu.

Posle prvih 500 metara naš teški četverac je bio treći, sa minimalnim zaostatkom za posadama Holandije i SAD, koje su najbolje povukle. U narednoj četvrtni trke naš čamac je držao treće mesto, ali je sve vreme ozbiljno pritiskao Amerikance, koje je konačno uspeo da slomi i pretekne neposredno nakon ulaska u drugu “hiljadarku”. U tim trenucima Holanđani su bežali za oko dve sekunde, što je bila njihova prednost u odnosu na Obradovića, Beđika, Đerića i Lazića kada je počela da se “troši” poslednja četvrtina trke. S obzirom da je već tada bilo očigledno da imaju polufinale u šaci, naši momci su bez previše zapinjanja mirno priveli trku kraju. Iz prve grupe kvalifikacija direktno u polufinale otišle se posade Australije (6:04.15), Švajcarske (6:11.54) i Španije (6:12.49), a iz druge čamci Velike Britanije (6:00.85), Austrije (6:01.80) i Litvanije (6:03.76).

U sredu su u Plovdivu nastupila još dva srpska čamca. Milica Slijepčević i Ljiljana Jošić su u dvojcu bez kormilara zauzele drugo mesto u svojoj grupi kvalifikacija pa će za finale morati da se bore u repesažu. Isto je i sa Nikolom Selakovićem u skifu za lake veslače. On je zauzeo je četvrto mesto u drugoj grupi kvalifikacija pa će do četvrtfinala morati da pokuša do dođe iz drugog pokušaja.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN