Obradović, Beđik, Đerić i Lazić u velikom svetskom finalu!!!

Trka za pamćenje, rezultat za strahopoštovanje. Partizanovi reprezentativci Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić i Damjan Lazić na svom debitantskom nastupu na planetranim šampionatima za mlađe seniore došli su u priliku da se bore za svetsko odličje. U izvanrednom polufinalu, veslanom u petak 21. jula, na poznatoj regatnoj stazi u Plovdivu naš četverac bez kormilara je bio briljantan, a za svoje izdanje zaslužuje dubok naklon. Osvojio je treće mesto s vremenom 6:48.48, što je za svega za 36 stotinki bilo lošije od svetskog rekorda koji su od 2011. do danas držali Nemci Junkman, Okik, Rikbrodt i Egler (5:48.12). Na taj način stigli su do najboljih šest svetskih posada, a već u subotu imaće završni i najznačajniji ispit u Bugarskoj – duel za odličja koji počinje u 17,18 č. U finale iz ove grupe polufinala plasirali su se i novi svetski rekorderi Australijanci Blek, Mur, Donald i Beker (5:44.38) i Britanci Horn, Digi, Elvis i Karnegi (5:45.68). Litvanija je bio četvrta (5:52.58), Nemačka peta (5:56.45), a Južnoafrička Republika poslednja (6:06.20) i one će u nedelju nastupiti u B finalu.

– Čestitam Obradoviću, Beđiku, Đeriću i Laziću na velikom uspehu i plasmanu u finale. Za ovo su se spremali mesecima, trud se isplatio, a potpuno zasluženo su se našli među najboljim svetskim posadama. Znali smo da u žestokoj konkurenciji naše polufinalne grupe moramo da izveslamo fantastičan rezultat da bismo došli do finala. Uspeli smo u tome budući da smo išli u vremenu svetskog rekorda. Momci su pokazali zrelost, kvalitet i istrajnost i s pravom su došli u priliku da se bore za svetsko odličje – kazao je trener ovog čamca i prvi trener našeg Kluba Aleksandar Ivković.

Obradović, Beđik, Đerić i Lazić su slabo startovali. Posle prvih 500 metara bili su peti, ali sa minimalnim zaostatkom za četvrtoplasiranim Litvancima i trećeplasiranim Nemcima. U tim trenucima posade Australije i Velike Britanije su već imale dobru prednost u odnosu na ostale čamce. To naše momke nije ni najmanje poremetilo, veslali su svoju trku s čvrstom verom u sebe. Već u narednoj četvrtini polufinalnog okršaja probili su se na treće mesto. Sjajnim veslanjem prvo su pretekli posadu Litvanije, a odmah nakon toga su slomili i otpor Nemaca. Na ulasku u poslednjih 500 metara naš čamac je imao solidnu zalihu od gotovo tri sekunde u odnosu na četvrtoplasirane Litvance, koji se nisu predavali. Međutim, naši momci su zauzeli čvrst kurs ka finalu i već tada se videlo da ništa ne može da ih spotakne na tom putu. Kroz cilj su prošli kao treći sa najboljim rezultatom u svojim karijerama.

Iz druge, znatno sporije, grupe polufinala prva tri mesta i “vizu” za finale osvojili su čamci Austrije (5:52.06), Holandije (5:55.24) i Švajcarske (5:57.35), dok će Italija (6:00.36), SAD (6:01.30) i Španija (6:03.98) u B finale.

– Poznajemo dobro Austrijane i Švajcarace, kao i Holanđane, od kojih smo izgubili u kvalifikacijama. Današnjom trkom smo pokazali da mnogo vredimo i da možemo da se borimo za medalju. Probaćemo i učiniti sve da dođemo do postolja, istovremeno svesni da za tako nešto moramo da spustimo rezultat dve-tri sekunde u odnosu na današnju trku. Verujem da smo najbolje sačuvali za kraj i da će momci još jednom sjajnom trkom na najbolji način zaokružiti svoj, već odličan, nastup u Plovdivu – istakao je Ivković.

Od ostalih srpskih čamaca u petak su na stazu izlazili skifista za lake veslače Nikola Selaković i dubl skul Đorđe Urukalo, Dimitrije Ibročić, koji su stigli do D, odnosno C finala svojih disciplina.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN