Obradović, Beđik, Đerić i Lazić peti na svetu

Partizanovi reprezentativci Vanja Obradović, Aleksandar Beđik, Igor Đerić i Damjan Lazić osvojili su peto mesto u konkurenciji 16 najboljih svetskih posada. U finalu Svetskog prvenstva za seniore do 23 godine u Plovdivu u četvercu bez kormilara sa vremenom 6:00.63 prošli kroz cilj kao peti. Svetski prvaci postali su Australijanci Blek, Mur, Donald i Beker (5:50.16), srebro je pripalo Brtancima Hornu, Digiju, Elvisu i Karnegiju (5:53.64), a bronza Austrijancima Šefriedbergeru, Hohensaseru, R. Kverfildu i F. Kverfildu (5:56.39). Četvrti je kroz cilj prošao teški četverac Holandije Ra. Rienks, Van de Kerkof, Dijkstra, Ri. Rienks (5:58.59), a šesti čamac Švajcarske Berloher, Hirš, Kamber, Majer (6:04.46). Posle prvih 500 metara Obradović, Beđik, Đerić i Lazić bili su šesti. U narednoj četvrtini trke uspeli su da preteknu posadu Švajcarske i da izbiju na peto mesto. Sa tim plasmanom su ušli i u poslednjih 500 metara, a uprkos očiglednoj želji do kraja nisu uspeli da odu još koji korak napred. Bez obzira na to sam plasman Obradovića, Beđika, Đerića i Lazić u finale najvećeg svetskog takmičenja za mlađe seniore samo po sebi ogroman je uspeh. Tim pre što su sva četvorica u Plovdivu debitovala na ovom takmičenju, a da su Obradović i Lazić tek prošle godine završili sa juniorskim stažom.

– Čestitam momcima na izrazito zrelom učešću u Plovdivu koje su završili na visokom petom mestu. Ono je, za mene lično, vredno medalje. Uložili su maksimalan napor u svakoj trci, uključujući i finalnu gde smo mogli možda i bolje, a mi sami znamo gde i kada. Ipak, izgleda da je u polufinalu, gde su imali izvanredan nastup, ispaljen zlatni metak, i da nisu mogli da repriziraju takav nastup svega 24 časa kasnije. Sve u svemu ovo je odličan rezultat posebno ako se ima u vidu da su dvojca članova ovog čamca dojučerašnji juniori, a da nam se Beđik priduržio tek u februaru, kada je počeo da trenira posle gotovo jedno i po godišnje pauze – istakao je trener teškog četverca i prvi trener našeg Kluba Aleksandar Ivković.

U subotu su svoj nastup u Plovdivu završile još tri srpske posade. Milica Slijepčević i Ljiljana Jošić su osvojile drugo mesto u B finalu ženskog dvojca bez kormilara, Đorđe Urukalo i Dimitrije Ibročić su zauzeli peto mesto u C finalu dubl skula, a Nikola Selaković drugo u D finalu skifa za lake veslače. Viktor Pivač i Martin Mačković su zauzeli drugo mesto u polufinalu dvojca bez kormilara i u nedelju će veslati za medalju.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN