Partizanovi aduti za SP za juniore u Trakaiju

Poznata Regatna staza na jezeru Galve u Trakaiju, na kojoj su u prošlosti mnogi članovi našeg Kluba dotakli zvezde planetarnog veslačkog neba, od 2. do 6. avgusta 2017. biće poprište Svetskog prvenstva za juniore. Među čak 742 veslača i veslačica iz 59 zemalja naći će se i petoro Partizanovih reprezentativaca koji će uza se u Litvaniji imati i trenera Gorana Todorovića. U četvercu bez kormilara, među 21 najboljim svetskim čamcem, naći će se i Partizanova “čistokrvna” posada – Pavle Lijeskić, Vuk Mladenović, Veselin Tričković, Aleksandar Izda.

– Verujemo da vredimo i nadamo se da ćemo to pokazati na šampionatu. Iako će konkurencija biti žestoka ne obaziremo se na rivale. Usresređeni smo isključivo na naše veslanje i na to kako da u Trakaiju izveslamo savršene trke – istakao je štroker Izda koji je na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Krefeldu nastupio u skifu (16. mesto) – U četvercu se osećam mnogo komtonije i srećan sam što ću u Litvaniji nastupiti u ovoj disciplini. Jednostavno, lakše je veslati sa nekim u čamcu jer znaš da je neko odmah uz tebe i da može da te podrži ako i kada dođe do krize.

Na poziciji 2 i 3 u čamcu sedeće Vuk Mladenović i Veselin Tričković, koji su lane, baš u Trakaiju, ostvarili najveću uspeh u dosadašnjim karijerama, osvojivši evropsku juniorsku vicešampionsku titulu u četvercu sa kormilarom. Na ovogodišnjem šampionatu Starog kontinenta njih dvojica zauzeli su deveto mesto u dvojcu bez kormilara, nakon čega su se vratili u četverac.

– Idemo u Trakaji da pružimo svoj maksimum, a na licu mesta ćemo videti za koji plasman će to biti dovoljno. Verujemo da imamo kvalitet da se umešamo u borbu za finale, a ako dosegnemo taj cilj sve će biti moguće. Atmosfera u čamcu je na najvišem nivou, snažno podržavamo jedni druge i jedva čekamo da u konkurenciji najboljih svetskih posada pokažemo za šta smo “ginuli” na pripremama prethodnih mesec i po dana. Sa nekim posadama smo već ukrštali koplja. Recimo na Bledu smo tesno izgubili od Hrvata, ali smo tada bili na samom početku uveslavanja. Ova posada će sigurno biti među favoritima za finale, a videli smo da možemo s njom da se nosimo ravnopravno. Nemci, koji su osvojili zlato na Evropskom prvenstvu za juniore u Krefeldu u Litvaniji će nastupiti u drugom sastavu, koji će, bez obzira na to, biti pravi takmac. Biće tu još mnogo posada sa vrhunskim kvalitetom, a tu pre svega mislim, na čamce koji dolaze iz svetskih veslačkih velesila. Međutim, lako može da se dogodi da neko i iznenadi – smatra Mladenović.

S druge strane Veselin Tričković je istakao da cela posada žarko želi da se domogne medalje, ali i da je svesna da će put do toga biti nemilosrdan.

– Želimo da u Litvaniji iz sebe izvučemo ono najbolje. Ukoliko hoćemo dobar rezultat u svakoj trci moramo da se, od prvog do 2000-tog metra, držimo zacrtanog plana, da mislimo samo na svoje veslanje i da ne odstupamo od toga bez obzira na to šta rade rivali oko nas. Takođe, nastup u kvalifikacijama biće izuzetno bitan, iako ne i presudan za konačan plasman. Maksimalno ćemo se potruditi da na pravi način otvorimo šampionat, a da nakon toga, iz trke u trku, podižemo nivo i da ono najbolje sačuvamo za eventualno finale – kazao je Tričković.

Najmlađi član četverca bez kormilara je Pavle Lijeskić, a jedini je iz ovog čamca koji će i dogodine moći da se takmiči u juniorskoj konkurenciji. Takođe, Lijeskić je i jedini koji se ove godine u četvercu ogledao na Evropskom prvenstvu za juniore (šesto mesto) gde su, pored njega, u ovom čamcu veslali i Marko Đuranović iz našeg Kluba, kao i Veljko Milovanović iz Crvene zvezde i Vukašin Pivač iz Grafičara.

– Ovaj četverac je mnogo snažniji i brži od onog koji je nastupio u Krefeldu. Jednostavno, iskustvo Mladenovića, Tričkovića i Izde, kojima je ovo druga godina juniora, mnogo je doprinele kvalitetu ovog čamca – rekao je Lijeskić i dodao – Već u svojoj prvoj godini juniorske konkurencije “upisaću” nastup na dva najjače svetska veslačka takmičenja. To će mi mnogo značiti na svim poljima i predstavljaće veliki motiv za narednu godinu.

Trener Goran Todorović je istakao da je prezadovoljan sam kako su momci odradili poslednjih mesec i po dana priprema:

– Uz ogromno požrtvovanje i motiv do neba prilazili su svakom treningu, a posebno me raduje činjenica da tokom tog perioda nismo imali ni najmanji problem sa povredama i bolešću. Samim tim napredak je bio konstantan, počev od prve zvanične trke u ovom sastavu koju su imali na Bledu gde su osvojili srebro. Rezultatski skok je napravljen i na Izbornoj regati, a mislim da su trenutno veoma blizu svog maksimuma, koji će, nadam se, demonstrirati baš u Trakaiju. Konkurencija će biti najteža moguća, tim pre što je prijavljena čak 21 posada, što je, mislim, rekordan broj četveraca bez kormilara na dosadašnjim planetranim šampionatima za juniore. Međutim, ne obaziremo se previše na rivale, a jedini fokus će nam biti na to kako da ono što smo radili na treninzima “prepišemo” na stazi. To je jedino što možemo da kontrolišemo, a ako uspemo u tome verujem da dobar rezultat neće izostati.

Anđela Nišević u Litvaniji će biti u sastavu jedine srpske ženske posade na ovom šampionatu. Naša članica, koja će u Trakaiju debitovati na velikoj svetskoj reprezentativnoj sceni, veslaće u dubl skulu gde će joj partnerka biti Nataša Ilić iz Danubiusa 1885. U ovoj disciplini prijavljeno je 28 posada.

– I Ilićevoj i meni ovoj je prvo veliko takmičenje, a jedini cilj će nam biti da u Litvaniji izveslamo svoje najbolje trke u dosadašnjim karijerama. Dobro smo radile u proteklom periodu i želimo da opravdamo poverenje stručnog štaba koji nam je omogućio da se ogledamo na ovako značajnom događaju. Nama je ovo prva godina juniorskog staža i ovo takmičenje će nam biti odlično iskustvo i zamajac za narednu godinu kada ćemo, sigurno je, biti kadre da razmišljamo o nekim mnogo višim rezultatskim ciljevima nego sada. U svakom slučaju maksimalno ćemo se potruditi da na najbolji mogući način zakoračimo na svetsku scenu i vidimo gde smo trenutno u odnosu na najbolje juniorke sveta, od kojih će većina biti po godinu dana starija od nas – kazala je Niševićeva i napomenula – Budući da prvi put nastupam na ovako velikom takmičenju imam malu tremu, ali samo onu pozitivnu koja će, verujem, doprineti da se prikažem u što boljem svetlu.

Goran Todorović u Litvaniji će predvoditi i ženski dubl skul:

– Sa Niševićevom i Ilićevom sam radio protekle tri nedelje. Za to vreme mislim da su se mnogo poboljšale u tehničkom smislu što je donelo i ubrzanje. Radi se o mladim i perspektivnim veslačicama, koje nemaju nikakvog iskustva na velikim veslačkim takmičenjima. Upravo zbog toga iluzorno je pričati o rezultatskim očekivanjima, a smatram da će ovaj šampionat za njih dve bi biti, pre svega, sjajno iskustvo za narednu godinu, kada će ponovo moći da se ogledaju na juniorskoj sceni – reči su Gorana Todorovića.

Pored dve pomenute posade boje Srbije na šampionatu u Trakaiju braniće i Vukašin Pivač (Grafičar) u skifu i Danilo Selaković i Aleksa Petrović (Smederevo) u dubl sklu. U utorak će biti održan žreb kvalifikacionih grupa. Ženski dubl skul kvalifikacije će veslati u sredu, a četverac bez kormilara u četvrtak.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN