Damjan Lazić otvara američku epizodu svoje veslačko-akademske priče

Veslanje je mnogim našim članovima bilo ulaznica za najbolje univerzitete u Americi. Svojim talentom i vrhunskim sportskim rezultatima “kupili” su sebi mogućnost da upravo u toj zemlji nastave školovanje. Ove godine uhodanom veslačko-akademskom stazom kreće i Damjan Lazić. U petak, 11. avgusta, ovaj uzoran, vaspitan i vredan mladić, otisnuće se put Filadelfije koja će mu naredne četiri godine biti glavna životna luka. Na prestižnom Univerzitetu Dreksler Lazić će otvoriti svoju novu obrazovnu epizodu, istovremeno nastaviti sa bavljenjem sportom koji je do sada bio neraskidivi deo njegovog života. Pred sutrašnji odlazak u Ameriku 19-godišnji Lazić ističe da oseća uzbuđenje zbog novog izazova koji je pred njim.

– Iako prvi put odlazim u Ameriku, to za mene nije potpuna nepoznanica budući da su mi majka Vesna, brat Aleksandar i sestra Gorana preneli bogato iskustvo boravka u ovoj zemlji. Ni odvajanje od kuće nije mi strano. U dosadašnjem roku veslačke službe mnogo puta sam na pripremama provodio i dva i po meseca u toku kojih je telefonski razgovor bila jedina komunikacija koju sam imao sa porodicom. Sve u svemu jedva čekam da stignem u Filadelfiju i da otpočnem svoju američku priču. Pored uzbuđenja jedino osećanje koje me trenutno obuzima jeste ono koje se tiče roditelja Vesne i Zorana. Žao mi ih je jer prvi put, posle toliko godina, ostaju sami. Naime, Aleksandar odlazi, takođe, u Ameriku gde mu kreće četvrta godina studija na Univerzitetu Dilojt nadomak Čikaga, dok je Gorana nedavno počela da živi sama – kaže na početku Lazić.

Nastavne obaveze na Dreksleru Laziću počinju već 13. avgusta, dok treninzi veslačkog tima ovog Univerziteta startuju u septembru.

– Predstoji mi period prilagođavanja, a to će mi znatno biti olakšano budući da studiranje na Dreksleru zajedno samnom počinje i Lazar Lazović iz Crvene zvezde, a da je već tamo Dimitrije Regodić iz Partizana. Takođe, imao sam sreće što se tiče smeštaja na Kampusu, pošto ću biti u centralnoj zgradi koja je uglavnom rezervisana za starije studente. U njoj je smeštaj mnogo bolji u odnosu na neke ostale delove Kampusa – ističe Lazić i dodaje – Ne očekujem da će prva godina biti najlakša, kako mnogi tvrde. Svestan sam i spreman da od početka uložim mnogo napora i truda i da na najbolji način otpočnem svoju studentsku karijeru. Još se dvoumim oko dva smera – arhitekture i unutrašnjeg dizajna, a budući da konačno odluku o tome mogu da donesem nakon prve godine neću da žurim. Što se tiče veslanja od septembra počinje formiranje tima. Do tada ću raditi individualno, po sopstvenom programu. Ovaj Univerzitet do sada nije imao neke ozbiljnije rezultate na Prvenstvima Amerike. S obzirom na rezultate i na iskustvo učešća na najvećim svetskim takmičenjima verujem da mogu da postanem jedan od glavnih aduta studentskog tima Drekslera, a želja mi je da pokušam da doprinesem njegovom višem pozicioniranju na mapi univerzitetskog veslanja u SAD.

Lazić u Ameriku odlazi sa mnogobrojnim uspesima, kako sa domaće, tako i sa međunarodne scene. U njegovom veslačkom CV-u između ostalog stoje i tri titule državnog prvaka za juniore, evropska vicešampionska titula za juniore, peto mesto na Svetskom prvenstvu za seniore B...

– Nisam rekao svoju poslednju reč u srpskom veslanju. Imam ogroman motiv i želju da, bez obzira na to što počinjem studije u Americi, nastavim tamo gde sam stao ove godine kada sam na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore u Plovdivu osvojio peto mesto u četvercu bez kormilara. Već u junu naredne godine, kada završim sa obavezama na fakultetu, nameravam da dođem u Srbiju i da se priključim treninzima s nadom i verom da ću izboriti svoje mesto u državnom timu. Pre toga možda dođem u Srbiju i u januaru, kada je pauza na Univerzitetu. Naravno, samo pod uslovom da ne budem imao obaveze u veslačkom timu Drekslera – zaključuje Lazić.

U ime Kluba srećan put na studije u Ameriku Laziću je poželeo prvi trener Parizana Aleksandar Ivković.

– Damjan je primer jednog posvećenog sportiste. Fanatičnim radom i velikim odricanjem izuzetno je napredovao u poslednje dve godine i na studije u Ameriku odlazi sa epitetom izvrsnog štokera koga bi svaki trener poželeo u svojoj ekipi. Iako je i u svojoj poslednjoj juniorskoj godini, 2016, postigao ogroman uspeh osvojivši srebro u četvercu sa kormilarom na Evropskom prvenstvu za juniore, a potom za dlaku ostao bez odličja u istom čamcu na Svetskom prvenstvu za juniore, mislim da je ove sezone napravio još veći iskorak. U svojoj prvoj godini u konkurenciji seniora B u četvercu bez kormilara učestvovao je na Prvom svetskom kupu, Evropskom prvenstvu za seniore i stigao do izvanrednog petog mesta na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore, što je rezultat za ogroman respekt. Sada je pred novim izazovom koji je lično izabrao, a iskreno se nadam da će i u Americi, uporedo sa studijama, nastaviti da se razvija na polju veslanja, tim pre što ima još mnogo prostora za napredak. Za tako nešto će biti potrebno mnogo odricanja i rada, barem na nivou kako je to činio u poslednje dve godine. Međutim, poznajući njegove osobine siguran sam da će ostati na pravom veslačkom putu koji ćemo pratiti stalnim kontaktom. Ovom prilikom u ime Kluba i svoje lično ime želim mu svu sreću na studijama Americi gde će osim sebe predstavljati i porodicu i Klub u kojem je ponikao. U svakom slučaju očekujem da već narednog juna u Srbiji ponovo zauzme poziciju štrokera i da povede još jednu ekipu na put ka novom uspehu srpskog veslanja na međunarodnoj sceni – rekao je Ivković.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN