Đerić i Beđik „nišane“ evropsku medalju

Igora Đerića i Aleksandra Beđika narednog vikenda očekuje još jedan veliki izazov na svetskoj sceni. Članovi Partizanovog reprezentativnog četverca bez kormilara, koji je ove godine osvojio osmo mesto na Svetskom kupu u Beogradu, 10. mesto na Evropskom prvenstvu za seniore u Račicama i peto mesto na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu, na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine ogledaće se u dubl skulu. Na prvom šampionatu Starog kontinenta za mlađe seniore, čiji će domaćin 2. i 3. septembra 2017. biti poljske Krušvice, za medalje će se boriti veslači i veslačice iz 30 zemalja. Trener našeg čamca Aleksandar ivković “podvukao” je da su Đerić i Beđik odlično radili u završnim pripremama i da maksimalno spremni dočekuju start šampionata na kojem će za rivale imati osam čamaca.

– Za obojicu će prvenstvo u Krušvicama biti poslednje reprezentativno takmičenje u ovoj sezoni. Nakon planetarnog šampionata za mlađe seniore u Bugarskoj počeli su da treniraju u dubl skulu u kojem su od početka pokazali dobre brzine. Iako im je dvojac bez kormilara prirodnija disciplina, s obzirom da su obojica više rimenaši, i zbog sitnih povreda nismo imali vremena za manervisanje pa smo na Izbornoj regati nastupili u dubl skulu u kojem smo i izvadili “vizu” za Krušvice. Takmičenje u Poljskoj dočekujemo s optimizom, spremni na sve izazove koji će biti posebno zahtevni budući da se sve odigrava u samo dva dana. Što se konkurencije tiče ona će se umnogome razlikovati u odnosu na ovogodišnje Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine. U Krušvicama će od dubl skulova koji su nastupili u Plovdivu veslati jedino Slovenci Krebs i Alajnčić. Oni su taj šampionat završili trijumfom u B finalu, ali su po rezultatima zaslužili i više do sedmog mesta. Bez obzira na sve u Poljskoj nas očekuje izuzetno jaka konkurencija budući da će u ovoj disciplini svoje čamce imati mnoge velike veslačke nacije – napomenuo je Ivković, prvi trener našeg Kluba.

Iskusni stručnjak istakao je ogroman značaj za mlađe seniore što će počev od ove godine moći da se takmiče i na evropskim prvenstvima u svojoj uzrasnoj kategoriji.

– Svi iz veslačkog sporta smo srećni što evropska prvenstva za mlađe seniore od ove godine počinju svoj život u kalendaru velikih veslačkih događaja. Siguran sam da će on odigrati važnu ulogu u razvoju, najosetljivije, uzrasne kategorije veslača. Naime, mlađi seniori, čiji staž traje četiri godine, do sada su imali samo jedno veliko veslačko takmičenje u toku godine – svetsko prvenstvo, što je izuzetno malo. Tako su morali da se, barem kada su kontinentalna takmičenja u pitanju, odmah po izlasku iz juniorske konkurencije nađu u areni sa mnogo iskusnijim takmičarima, što je znalo da bude i kontraproduktivno. Ovako će na evropskim prvenstvima moći da se takmiče sa sličnom uzrasnom kategorijom i mnogo preciznije da steknu uvid u svoj napredak i razvoj. Doduše, nadam se da će u skorijoj budućnosti evropsko prvenstvo za mlađe seniore imati neki drugi datum održavanja u odnosu na ovu godinu. U ovom terminu mnogo veslača i veslačica iz ove uzrasne kategorije već počinju sa studijama, pa nisu u mogućnosti da nastupe – rekao je Ivković.

Štroker Aleksandar Beđik na šampionatu u Krušvicama staviće tačku na svoj staž u konkurenciji mlađih seniora. Pred šampionat u Poljskoj Beđik je bio veliki optimista. Kako je istakao Đerić i on maksimalno su spremni da u dva dana takmičenja u Krušvicama izvuku ono najbolje iz sebe.

– Nadamo se do možemo i do medalje u Poljskoj, iako smo svesni da će put do postolja biti izuzetno težak. Od prvog sedanja u dubl skulu počeli smo da hvatamo dobre brzine, iz treninga u trening išli uzlaznom linijom i mislim da smo dosegli nivo koji je neophodan da bismo razmišljali o visokom plasmanu. Na putu ka tome najveći konkurenti, sudeći po rezultatima, biće nam Slovenci, Grci, Nemci i Rumuni imaju – istakao je Beđik i dodao – Meni je ovo poslednja godina u seniorima B i jarko želim da se medaljom oprostim od ove uzrasne konkurencije. To bi mi bio dodatni motiv da snažno krenem u susret narednoj sezoni i da već u prvoj godini staža u seniorima A izborim svoje mesto u reprezentaciji za velika takmičenja.

Đerić će, za razliku od Beđika, i dogodine moći da se takmiči u konkurenciji seniora B. Pred početak okršaja u Poljskoj je istakao:

– Čvrsto verujem u naš kvalitet i mislim da ne bi trebalo da strepimo kada je ulazak u finale u pitanju. Nakon toga sve će biti otvoreno i zavisiće od trenutne inspiracije. Na Izbornoj regati smo išli oko 6:20, taj rezultat smo u poslednje dve nedelje priprema oborili za par sekundi, a nadam se da ćemo ono najbolje pokazati baš u Krušvicama – kazao je Đerić.

Žreb i svečano otvaranje šampionata biće održani u petak. Dan kasnije na programu su kvalifikacije i repesaži, dok je nedelja rezvervisana za polufinala i finala. Pored našeg reprezentativnog dubl skula boje Srbije na šampionatu u Poljskoj braniće i skifista Crvene zvezde Dušan Slavnić.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN