Kilometarski korak za novoj šampionskoj kruni

Naš Klub je u subotu, 16. septembra 2017, napravio kilometarski korak za novoj, 28. uzastopnoj, tituli prvaka države. Prvog dana Prvenstva Srbije na Regatnoj stazi na Savskom jezeru naši pioniri, pionirke, juniori i juniorke odradili su dobar deo posla, izlivši ukupno devet odličja, od toga četiri zlatna i pet bronzanih. Na taj način su omogućili našem Klubu da „drugo poluvreme“ državnog šampionata, u kojem će u nedelju nastupiti kadeti i seniori, počne kao vodeći u ukupnom plasmanu.

– Juniori i junirke su na Prvenstvu Srbije uradili tačno ono što se od njih i očekivalo. U ovoj uzrasnoj konkurenciji osvojili smo tri zlata i bronzu i pokazali da imamo najbolju grupu od svih klubova u zemlji. Posebno imponuje to što su svi naši veslači i veslačice pokazali maksimalno ozbiljan pristup, vojničku disciplinu i motiv do neba. Očekujem da sa takvim odnosom uđu u drugi dan šampionata gde će mnogi od njih nastupiti u seniorskoj konkurenciji – kazao je trener Goran Todorović.

U subotu su briljirali juniori. Vuk Mladenović i Veselin Tričković su „upisali“ „het trik“. Njih dvojica su prvo osvojili najsjajnije odličje u dvojcu bez kormilara pobedivši u finalu s rezultatom 6:49.86, što je za gotovo pet sekundi bilo bolje ostvarenje od drugoplasiranog čamca Galeba. Potom su trijumfovali i u četvercu bez kormilara sa Pavlom Lijeskićem i Aleksandrom Izdom. U finalu ove discipline naš čamac je s vremenom 6:35.16 bio silovit budući da je čamac Galeba, kojem je pripalo srebro, ostavio za više do 23 sekunde. Članovi šampionskog četverca bez kormilara sjajan dan na Adi Ciganliji zaokružili su ubedljivim trijumfom u osmercu gde su pored njih veslali i Luka Stijačić, Lazar Ilinčić, Marko Gatalica, Marko Đuranović, a kormilar bio Luka Mladenović. Okršaj za medalje naš osmerac je izveslao u vremenu 6:08.65 i tako “tukao” posadu Grafičara za čak 12 sekundi. Četvrto zlato u subotu delo je pionirskog osmerca Tadej Ilić, Lazar Grgić, Aleksandar Kuzmanović, Jovan Radojičić, Strahinja Pavišića, Igor Lučić, Ilija Bunčić, Marko Marjanović, kormilar Uroš Đurica. U finalnom okršaju naša posada je stigla do trijumfa s rezultatom 3:24.90, što je za gotovo osam sekundi bilo bolje vreme od drugoplasirane Crvene zvezde. U istoj trci naš drugi pionirski osmerac Mateja Janić, Mihailo Žarković, Nemanja Bjelajac, Strahinja Raković, Andrija Miljković, Marko Tasevski, Nikola Savić, Aleksa Radišić, kormilar Filip Marjanović osvojio je bronzu s 3:36.47.

Bronzana odličja prvog dana šampionata pripala su i Andreju Dašiću i Đorđu Kostiću u dubl skulu za pionire s 3:38.36 (drugo mesto u svojoj grupi kvalifikacija s 3:52.43), Ognjenu Milinkoviću, Pavlu Bajiću, Jovanu Stošiću, Mihailu Petroviću i kormilaru Urošu Đurici s 3:48.99 u četvercu sa kormilarom za pionire, Milici Joksimović s 4:44.02 u skifu za pionirke (treće mesto u svojoj grupi kvalifikacija s 4:48.22) i Anđeli Nišević s 8:20.19 u skifu za juniorke (prvo mesto u svojoj grupi kvalifikacija s 8:49.17) u kojem je Lenka Protić zauzela četvrto mesto s 9:21.38 (treće mesto u svojoj grupi kvalifikacija s 9:55.24).

– Pionirski osmerac je posle mnogo godina stigao do šampionske titule i presrećan sam zbog toga, jer je reč o najzahtevnijoj i najprestižnijoj disciplini u veslanju. Uspeh posebno dobija na težini ako se zna da smo bili oslabljeni u ovom čamcu jer nam se štorker Pavle razboleo neposredno uoči šampionata. Ovo je i njegov uspeh. Bodrio je svoje drugare, a kao počasni štoker rukovodio je izlaskom osmerca na vodu. Naša posada je bila izvanredna i zasluženo trijumfovala u finalu u kojem je i naš drugi osmerac stigao do postolja. Posebno mi je drago zbog njega jer su ga činili takoreći početnici. I ostali naši pioniri bili su na visini zadatka i pokazali zavidan nivo veslanja, a rezultati koje su postigli su u domenu njihovog maksimuma u ovom trenutku. Dva člana četverca sa kormilarom, koji je osvojio bronzu, su počeli da treniraju tek u julu ove godine. Na pripremama na Srerbnom jezeru su zavoleli ovaj sport i već su uspeli da se okite državnim odličjem. Nadali smo se zlatu i u ovoj disciplini, ali je nedostatak iskustva presudio. Sve u svemu zadovoljan sam nastupom naših najmlađih takmičara i takmičarki koji su i na ovom šampionatu pokazali da na njih može ozbiljno da se računa u godinama koje slede – kazao je trener pionira Dušan Bunčić.

Tri naše posade su stale na korak od postolja osvojivši četvrta mesta u finalima. To su Anja Marinković, Ljubica Tešmanović, Ljubica Bušetić i Jana Kojadinović s 4:26.30 u četverac skulu za pionirke, Pavle Medić s 8:08.58 u skifu za juniore (treće mesto u svojoj grupi kvalifikacija s 8:14.53), te Luka Stijačić, Nikola Lončar, Marko Gatalica i Lazar Ilinčić s 6:48.29 u četverac skulu za juniore. Jovan Manić, Sergej Đurić, Mateja Kujundžić i Nikola Petrović s 3:47.19 bili su šesti u četverac skulu za pionire (treće mesto u svojoj grupi kvalifikacija s 4:02.57), a Jelena Trivan i Ana Stojanović s 8:43.36 pete u dubl skulu za juniorke. Do finalnih okršaja kroz kvalifikacije nisu se probili Luka Milanović i Petar Todorov u dubl skulu za pionire (šesto mesto u svojoj grupi kvalifikacija s 4:54.21) i Vuk Švabić i Miloš Pavlović u dubl skulu za juniore (četvrto mesto u svojoj grupi kvalifikacija s 7:42.10). Odličjima u subotu trebalo bi dodati i zlatnu medalju Marka Trnavčevića u skifu za veterane kategorije A s 4:11.81 i srebro Petar Ivačić s 4:16.57 u istoj kategoriji.

Kadeti i seniori nastupaju u nedelju. Nikola Dabović, Miloš Pavlović i Vid Mujezinović nastupiće u skifu za kadete, Kosta Petković i Veljko Matić, Andrej Dašić i Đorđe Kostić, te Miloš Joksimović i Đorđe Lončar u dubl skulu za kadete, Dimitrije Protić, Ognjen Ilić, Kosta Petković i Veljko Matić u četverac skulu za kadete, Nikola Milošević, Nikola Mirilo, Tihomir Vlajić i Matija Šarenac u četvercu bez kormilara za kadete, a Ognjen Ilić, Dimitrije Protić, Kosta Petković, Veljko Matić, Nikola Milošević, Nikola Mirilo, Tihomir Vlajić, Matija Šarenac i kormilar Luka Mladenović, odnosno Vasilije Popović, Dušan Cvetković, Mihajlo Božinović, Andej Mirković, Batrić Jevrić, Željko Kusicki, Bojo Bojović, Ranko Samardžija i kormilar Uroš Đurica u osmercu za kadete. Ana Filipović i Anđelija Mladenović nastupiće u skifu za kadetinje, Natalija Penev i Vanja Bogdanović u dubl skulu za kadetkinje, a Natalija Ilić, Jelena Trivan, Aleksandra Dinčić i Maša Bugarski, Anđelija Mladenović, Natalija Penev, Vanja Bogdanović i Ana Filipović, te Ljubica Simanić, Anja Radinović, Lara Žigić i Milica Joksimović u četevrac skulu za kadetkinje. U skifu za seniore veslaće Nikola Simović, a u dubl skulu za seniore Mihajlo Micić i Nikola Stanković, Aleksandar Antić i Bogdan Stepić i Igor Đerić i Aleksandar Beđik, koji će nastupiti i u dvojcu bez kormilara za seniore. U četvercu bez kormilara za seniore imaćemo tri čamca. Jedan će činiti Igor Lucić, Igor Đerić, Aleksandar Beđik i Radoje Đerić, drugi Pavle Lijeskić, Vuk Mladenović, Veselin Tričković i Aleksandar Izda, a treći David Popov, Dejan Jovašević, Nikola Roganović i Nenad Radonjić. U skifu za seniorke nastupiće Ana Stojanović, dok će Vukosava Janjić i Anđela Nišević veslati u četverac skulu za seniorke sa Larom Tefentaler i Jovanom Stanivuk iz Čuruga.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN