Novi Partizanov doprinos razvoju i popularizaciji veslanja u Višegradu

Na dan kada će pažnja ljubitelja veslanja širom planete biti usmerena prema dalekoj Sarasoti (SAD), u kojoj počinje bitka za odličja na Svetskom prvenstvu za seniore, u Višegradu će biti održan, za ovaj grad i region, mnogo važniji veslački događaj. U nedelju, 24. septembra 2017, Jedrina, veslački klub iz ovog grada u Republici Srpskoj i BiH, biće domaćin prve regate "Višegrad – Andrićgrad 2017", koja će biti značajan deo sinopsisa proslave slave ove Opštine. Na stazi dugačkoj 800 m na Drini, između dva mosta, za odličja će se, pored domaćina, boriti i predstavnici 10 srpskih klubova. Među njima će biti i Partizan, koji je nedavno došao do 28. uzastopnog naslova najuspešnijeg kluba u zemlji. Naš Klub, koji je i do sada snažno podržavao razvoj i popularizaciju veslanja u Repulici Srpskoj i BiH, učešćem na ovoj regati daće svoj novi doprinos težnji VK Jedrina da ovaj olimpijski sport dobije što više poklonika u Višegradu i okolini.

Partizan u Višegrad putuje sa deset takmičara koji će nastupiti u šest čamaca. U skifu za pionire veslače Ilija Bunčić, u dubl skulu za pionire Tadej Ilić i Marko Marjanović, u skifu za kadete Željko Kusicki, u dubl skulu za kadete Vasilije Popović i Mihailo Božinović, odnosno Dušan Cvetić i Bojo Bojović, a u dubl sklu za kadetkinje Vanja Bogdanović i Natalija Penev. Pored takmičara regati u Višegradu će prisustvovati i prvi trener Aleksandar Ivković, treneri Goran Todorović, Dušan Bunčić, Rastko Petrović i Aleksandar Simeunović, kao i sekretar Kluba Jovan Tešmanović.

Start kvalifikacionih trka je zakazan za 10 časova, a finala počinju tri sata kasnije. Pokrovitelji ovog događaja za koji se planira da postane tradicija su Andrićgrad, na čelu sa njegovim osnivačem Emirom Kusturicom, ujedno i predsednikom Veslačkog saveza Republike Srpske, Opština Višegrad i HE "Na Drini" koji su nesebičnim izdvajanjima, tehničkom i moralnom podrškom omogućili održavanje ove regate koja će biti poklon svim Višegrađanima i posetiocima.

"Kontaki i saradnja koju učvršćujemo iz dana u dan ulivaju nam optimizam što se tiče razvoja veslanja, kako takmičarskog tako i rekreativnog. Takođe, otvaraju se realne mogućnosti da Višegrad bude smešten na veslačku mapu Evrope i sveta. Na ovaj način moći ćemo da pored turističkih atrakcija ponudimo još jednu vrstu turizma, sportskog turizma, zasnovanog na veslanju. Od domaćinstva Balkanskog prvenstva u Višegradu, 2014. naš klub, uz pomoć pokrovitelja na lokalu i prijatelja veslanja širom Evrope, infrastrukturno, stručno i sportski sve više napreduje, a naš Internacionalni veslački centar na Drini postaje konkurentan drugim lokacijama u regionu. U to će svi gostujući veslači na ovoj regati imati prilike da se uvere", kazao je Nebojša Marković, predsednik VK Jedrina.

Nakon takmičenja biće održana dodela medalja pobednicima i druženje veslača i njihovih trenera sa Višegrađanima, uz prigodan kulturno-umetnički program u Andrićgradu.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN