Noć šampiona!

Noć šampiona! Ovako bi glasio najkraći rezime Svečano–donatorske večeri našeg Kluba koja je u petak, 17. novembra 2017, održana u predivnom ambijentu restorana “Atlantis” na Novom Beogradu. Na jednom mestu okupile su se mnogobrojne generacije Partizanovih veslača i veslačica, roditelji naših članova, prijatelji Kluba... Kod svih njih je, nema sumnje, još jednom morao da se probudi osećaj sreće i ponosa što su neotuđivi deo jednog od najuspešnijih timova u istoriji srpskog sporta. Uz tople reči dobrodošlice i uz kratko podsećanje na izvanredne Partizanove uspehe u ovoj sezoni nezaboravno veče otvorila je naša poznata voditeljka Irina Vuković, koja je svojom pojavom i maestralnim vođenjem programa oplemenila i dala posebnu “aromu” čitavom događaju. Desetominutno video svedočanstvo o svemu onom najbitnijem što je Veslački klub Partizan postigao u 2017. obeležilo je sam početak sadržajnog zvaničnog programa. Nakon toga usledilo je “krunisanje” ovogodišnjih državnih prvaka. Na binu su jedan za drugim izlazili članovi šampionskih posada različitih uzrasta koji su za ogroman doprinos 28. uzastopnom zvanju najboljeg kluba u zemlji nagrađivani salvom aplauza. Uz nezaobilazno fotografisanje, osvajačima najsjajnijih medalja zahvalnice su uručili član Upravnog odbora dr Nenad Stepić i prvi trener našeg Kluba Aleksandar Ivković.

Ovacije na otvorenoj sceni potom je dobila veličanstvena četvorka osvajača dve naše najznačajnije medalje na međunarodnoj sceni u 2017, kojih je, inače, na Partizanovom kontu u ovoj sezoni bilo ukupno 57. Miloš Vasić i Nenad Beđik, osvajači bronze u dvojcu bez kormilara na Evropskom prvenstvu za seniore u Račicama, i Igor Đerić i Aleksandar Beđik, vicešampioni Starog kontinenta u dubl skulu na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Krušvicama, posebne zahvalnice dobili su iz ruku Vojina Popovića, najstarijeg bivšeg veslača i nekadašnjeg trenera našeg Kluba.Iako su nam takmičari uvek u prvom planu iskoristićemo ovu priliku da predstavimo i Stručni štab Veslačkog kluba Partizan koji je marljivo, požrtvovano i posvećeno ove godine radio s našim veslačima i veslačicama bio je poziv Irine Vuković da se i Partizanova struka nađe na podijumu.

Uz gromoglasni aplauz prvo se na bini pojavio najtrofejniji trener u istoriji srpskog veslanja Nebojša Ilić, inače sportski direktor i šef Stručnog štaba našeg Kluba. Za njim su na binu izašli Rastko Petrović i Ivan Ninković, treneri Škole veslanja, zatim novi trener pionirskog tima Zlatka Blaškovića, potom trener kadeta i juniora Goran Todorović, te asistent za rad ove dve uzrasne kategorije Nađa Ilić, a na kraju i prvi trener Veslačkog kluba Partizan Aleksandra Ivkovića. Snažnim aplauzom propraćeno je i pominjanje imena Dušana Bunčića, koji vodi pionire i kadete, ali koji, iz opravdanih razloga, nije bio u mogućnosti da prisustvuje ovom događaju.

– Stručni štab Veslačkog kluba Partizan odradio je sjajan posao u ovoj sezoni i to ne samo na takmičarskom planu. Zadatak svih naših trenera je mnogo širi i dublji u odnosu na ono što na papiru podrazumeva njihov posao, pošto snažno insistiramo i na svim ostalim aspektima razvoja ličnosti naših članova. Disciplinovano i kulturno ponašanje na stazi i van nje tokom čitave sezone kao i uspesi naših članova na polju obrazovanja najbolji su pokazatelji da smo, osim rezultatskih, imali veliki uspeh i na ostalim poljima – kazao je Ilić i dodao – Što se rezultatskih ciljeva tiče oni ostaju isti tj. najviši mogući. Olimpijska medalja je glavna meta na međunarodnoj sceni. Što se tiče domaćeg terena dogovorili smo se između sebe da ne stanemo sve dok ne dođemo do 30. uzastopnog zvanja najboljeg u zemlji. Od te cifre nas dele još dva trijumfa na državnim šampionatima. Posle toga sešćemo za sto, videćemo gde smo u odnosu na neke Ginisove rekordi kada je sport u pitanju, pa krećemo dalje...

Nakon Ilićevog obraćanja struka je ispraćena sa bine dugotrajnim aplauzom koji je predstavljao jasan znak ogromne podrške da istraje u svemu što godinama uspešno čini, kako na polju razvoj svih aspekata klupskog, ali i reprezentativnog veslanja. Irina Vuković je potom nastavila program:

– I ove godine, kao i prethodne dve, jedan naš član je odlučio da stavi tačku na veslačku karijeru i da svoj životni put usmeri u nekom drugom pravcu. Iako je za veslačko poimanje stvari imao kratak takmičarski staž uspeo je da postigne neke izvanredne rezultate od kojih se izdvajaju bronzana i srebrna medalja u četvercu bez kormilara na svetskim kupovima na Bledu 2015. i 2010, bronza u istom čamcu na Evropskom prvenstvu za seniore u Varazeu 2012, u kojem je iste godine zauzeo deseto mesto na Olimpijskim igrama u Londonu, bronza u dvojcu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Otenšajmu, 15 titula državnog prvaka... Pogađate da je reč o Radoju Đeriću – aplauz koji se prelomio salom postao je spontani deo najave odlaska u veslačku penziju Radoja Đerića koji se ubrzo nakon toga našao na bini gde je od dugogodišnjeg trenera Nebojše Ilića primio plaketu Veslačkog kluba Partizan za vrhunske rezultate i veliki doprinos u afirmaciji Kluba.

Đerića su isprva preplavile emocije, pa se u dva navrata obratio prisutnima.

– Iako je moja karijera mogla da bude i duža, neke okolnosti su dovele do toga da ove godine kažem i definitivno “zbogom” veslanju. Bez obzira na to ponosan sam šta sam za deset godina postigao u ovom sportu koji će i dalje, doduše na neki drugi način, biti deo mene. Bilo je teških trenutaka i napornih treninga, ali sve se to zaboravi kada se na kraju sezone osvrneš oko sebe i vidiš šta si postigao. Ovom prilikom se zahvaljujem svim trenerima u Srbiji, kako onima koji su radili samnom tako i ostalima. Posebno Nebojši Iliću, koga sam uvek doživljavao kao selektora, zatim Aleksandru Ivkoviću, Oleksandru Fedotovu, Ivanu Brajtigamu koji me je selektirao u Trebinju i doveo u Beograd na treninge... Još jednom hvala Vam na svemu – istakao je Đerić.

Na Đerićevo obraćanje nadovezao se Nebojša Ilić:

– Đerić bio deo Projekta “Identifikacija mladih talenata” iz opština u kojima nema mogućnosti za veslanjem. Stigao je iz Trebinja u Beograd 2007. i već pet godina kasnije je učestvovao na Olimpijskim igrama u Londonu. Osvojio je četiri medalje na najvećoj međunarodnoj veslačkoj sceni, sve u olimpijskim disciplinama i stigao do nacionalnog priznanja. Pored toga uspeo je da uz veslanje završi fakultet i master studije i time se uklopi u naš standard vrhunskog veslača. U svoje i ime Veslačkog kluba Partizan Radoju želim da nastavi da kroz život korača krupnim koracima i svu sreću u novim životnim izazovima.

Voditeljka Irina Vuković je zatim predstavila “veslačku” sliku našeg poznatog slikara Milana Tucovića koja će do kraja 2017. biti na aukciji. Pojašnjenje oko pravila aukcije dao je član Upravnog odbora našeg Kluba dr Nenad Stepić.

– Naš vrsni umetnik Milan Tucović odazvao se pozivu našeg Kluba i kao donaciju naslikao jednu sjajnu sliku, a ja mu ovom prilikom, u ime čitavog Partizana, najsrdačnije zahvaljujem na tome. Slika će biti na aukciji do 31. decembra 2017, a početna cena je svega 300 evra. Kažem svega s obzirom na renome autora koji ju je naslikao. Drugog januara, na tradicionalnom pasulju kojim obeležavamo ulazak u svaku novu godinu, objavićemo ime kupca uz napomenu da će ceo prihod od prodaje slike biti usmeren u nabavku klupske opreme. O načinima slanja ponuda bićete obavešteni preko klupskog sajta i zvanične “Facebook” stranice Veslačkog kluba Partizan – objasnio je dr Nenad Stepić.

Irina Vuković, koja je izrazila zadovoljstvo što je bila deo ovog događaja uz napomenu da je veliki navijač Partizana od svoje treće godine, zaključila je zvanični deo programa nezaboravne večeri našeg Kluba koja je imala i donatorski karakter. I ovaj segment u potpunosti je uspeo. Inače, nakon zvaničnog dela programa gosti su dugo uživali u muzici, posluženju i druženju, s nadom da će u najskorije vreme biti upriličen još jedan ovakav događaj.

– Ceo događaj je protekao u prelepoj atmosferi. Veslački klub Partizan je i ovom svečanošću pokazao zbog čega je najbolji klub u zemlji. Koristim ovu priliku da se zahvalim svima koji su uveličali veče našeg Kluba i koji su svojim donacijama pomogli da prikupimo sredstva koja će biti iskorišćena za poboljšanje uslova za stvaranje novih šampionskih generacija Partizana– kazao je prvi trener Partizana Aleksandar Ivković, jedan od glavnih organizatora ovog događaja.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN