Prvi Partizanovac na Prinstonu

Vanja Obradović uspešno je izveslao još jednu svoju trku. U sredu, 13. decembra 2017, od Prinstona mu je stigla poruka na čijem je početku velikim slovima stajalo “CONGRATULATIONS!”. Nije morao dalje da čita. Odmah je znao da je postao deo čuvenog Univerziteta u Nju Džerziju čija tradicija seže do sredine XVIII veka (osnovan 1746). Ujedno, postao je i prvi član Partizana kome je Prinston otvorio svoja vrata čime će, zasigurno, značajno olakšati veslačko-obrazovnu priču na ovom Univerzitetu za neke nove generacije našeg Kluba. Obradovića je vest o prijemu na Prinston zatekla u Americi gde pohađa pripremnu godinu za studije na čuvenoj Akademiji Dirfild u istoimenom gradu u Masačusetsu. U razgovoru za sajt našeg Kluba kaže da je bio presrećan kada je saznao da je upisao univerzitet koji je baš i želeo.

– Početkom septembra sam stigao na Akademiju Dirfild, s glavnim razlogom da napravim što bolji rezultat za aplikaciju za Prinston. Mesec dana sam sa zebnjom i neizvesnošću čekao ishod, iako sam već imao spremljenu aplikaciju za Univerzitet Pen. Kada sam 13. decembra dobio potvrdu da sam primljen bio sam oduševljen, a isto osećanje je preplavilo i meni bliske ljude. Nastavljam školovanje po izvanrednom programu, a posebno sam srećan jer je veslanje na Prinstonu sport broj 1 i što ću na ovom Univerzitetu imati priliku da se i razvijam i napredujem i u sportskom smislu. Studije mi kreću u oktobru 2018. Posle prve dve godine, koje su opšte, odlučiću se za smer, a to će najverovatnije biti psihologija ili biologija, oblasti koje me najviše zanimaju – kaže na početku Obradović i dodaje – Prinston je oduvek imao izuzetan veslački tim koji je redovni učesnik finala Univerzitetskih prvenstava Amerike. Mnoge od njegovih sadašnjih članova poznajem budući da sam se sa njima takmičio na najvećim međunarodnim takmičenjima. Ima tu momaka iz Australije, Novog Zelanda i Nemačke, koji su već osvajali svetske medalje. Po rezultatima sa ergometra mislim da sam trenutno među 12 najboljih i učiniću sve da do oktobra 2018, kada počinje formiranje veslačkog tima, budem još bolji.

Obradović će u Americi biti do kraja maja 2018, nakon čega se vraća u Srbiju.

– Državno srednjoškolsko prvenstvo je 28. maja i čim se završi vraćam se u Klub gde nastavljam sa treninzima. Želja mi je da i 2018. izborim svoje mesto u reprezentaciji za Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine. Ove godine sam u četvercu sa Aleksandrom Beđikom, Igorom Đerićem i Damjanom Lazićem bio peti na svetu u konkurenciji mlađih seniora, a nadam se da ću naredne sezone biti član posade koja će imati kvalitet i za postolje – ističe Obradović.

Ovaj 19-godišnji mladić trenutno je u Los Anđelesu, u gostima kod svoje starije sestre Ive, najuspešnije veslačice u istoriji srpskog veslanja.

– Iva već drugu godinu radi kao pomoćni trener na Univerzitetu Ju-Si-El-Ej (UCLA prim. aut). Prezadovoljna je kako se sve odvija, tim pre što je ženski tim ovog Univerziteta od njenog dolaska izuzetno napredovao. Kao starija sestra i neko ko je već prošao svoju obrazovno-veslačku priču u Americi stalno me “bombarduje” savetima, a jedan od najznačajnijih se ticao izbora univerziteta za koji ću da apliciram. S tim u vezi posavetovala me je da bi prvi “pik” trebalo da mi bude univerzitet koji mene želi bar isto toliko koliko želim ja njega. Prinston je, očigledno je, bio baš takav – napominje Obradović koji posebno ističe i ulogu Partizana u njegovom dosadašnjem sportsko-obrazovnom putu – U Partizanu sam iz Danubiusa 1885 stigao u novembru 2015, a i dalje smatram da je to bila moja najbolja odluka u dosadašnjoj karijeri. U ovom Klubu sam napredovao na svim poljima, dobio mnogo dobrih životnih saveta, a značajno je doprineo da stignem dovde. Sa nestrpljenjem čekam da se vratim krajem maja i da vidim sa svojim drugarima i trenerima.

Obradović na kraju ima jedan savet za sve klince koji žele da preko veslanja dobiju stipendiju za neki od američkih univerziteta, što je njemu pošlo za rukom.

– Moj jedini savet za sve one koji žele da nastave studije u Americi jeste da što pre počnu da se pripremaju za to. Testovi su izuzetno zahtevni i ne mogu da se spreme naprečac. Naravno, dobar veslački rezultat mora da se podrazumeva – zaključuje Obradović.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN