INTERVJU S TADEJEM ILIĆEM: Košarka mi postala monotona, a onda se pojavilo veslanje...

Tadej Ilić je prošle godine na najbolji način zaokružio svoj pionirski staž u veslanju, oprostivši se od ove uzrasne kategorije titulom prvaka države u osmercu. Po rečima Stručnog štaba našeg Kluba radi se o jednom izuzetno vrednom, radnom i borbenom momku koji ima sjajne predispozicije za veslanje. U ovom sportu, ovaj bivši košarkaš i budući vazduhoplovac, tek je nešto više od godinu dana, a kako kaže, sa nestrpljenjem očekuje novu sezonu u kojoj će debitovati na kadetskoj sceni.

U koju školu ideš i kakav si đak?

Idem u osmi razred Osnovne škole “Branko Ćopić” i vrlo dobar sam đak. Želja mi je da obrazovanje nastavim u Vazduhoplovnoj akademiji, posle čega je plan da upišem vazdušni smer na Saobraćajnom fakultetu. Volim sve u vezi sa vazduhoplovstvom i voleo bih da se radim u ovoj oblasti. Jedna od želja svakako je i da jednog dana postanem pilot.

Koji su ti predmeti?

Moji favoriti među predmetima su fizičko, jer sam sportski tip, i matematika, koju volim jer je odlično kapiram.

Zbog čega si počeo da treniraš veslanje?

Pre veslanja sam četiri godine trenirao košarku. Igrao sam na poziciji beka šutera u Crvenoj zvezdi sa kojom sam zabeležio mnoge uspehe. Među 10-tak medalja odvojio bih zlato na turniru “Kup družbe” u Moskvi i drugo mesto u Kvalitetnoj ligi Srbije. Međutim, vremenom košarkaški treninzi su mi postali monotoni i bio sam na ivici da prestanem. Baš u to vreme, u oktobru 2016, u mojoj Osnovnoj školi trener Dušan Bunčić je organizovao promociju veslanja. Odmah sam se zaintrigirao i došao na probu u Partizan. Četiri meseca sam uporedo trenirao oba sporta posle čega sam prelomio i posvetio se samo veslanju. Jednostavno ovaj sport mi je više legao. Povrh svega druženje i atmosfera u Klubu su na najvišem niovu i to je, sigurno, jedan od razloga što sam odlučio da mi ovaj sport bude, pored škole, glavna preokupacija.

Šta ti je najzanimljivije na treninzima?

Svi treninzi su zahtevni, ujedno i zanimljivi jer radimo u sjajnoj atmosferi. Ipak, kada leti izađem na vodu i kada veslam u čamcu sa svojim drugarima u jednom prirodnom ambijentu svaki put stvara neponovljiv osećaj.

Koji ti je dosadašnji uspeh najdraži?

Iako sam u toku četvorogodišnjeg treniranja košarke zabeležio neke sjajne rezultate, titula prvaka države u osmercu za pionire prošle godine je sportski uspeh koji mi je za sada ubedljivo na prvom mestu. Cele prošle sezone radili smo naporno i posvećeno sa glavnim ciljem da zablistamo na državnom šampionatu. Uspeli smo u tome, a posebno sam bio srećan što sam prvak Srbije postao sa svojim najboljim drugarima.

Da li imaš idola?

Nemam idola, ali se divim mnogim veslačima starijih generacija našeg Kluba. Iza sebe imaju odlične rezultate, sjajni su momci i uvek su spremni da te podrže i nekim savetom pomognu da budeš još bolji.

Šta bi voleo da postigneš u veslanju?

Ne opterećujem se velikim ciljevima i trenutno razmišljam samo o dve naredne sezone u kojima ću se takmičiti u konkurenciji kadeta. Ova godinu ću pokušati da maksimalno iskoristim kao pripremnu za 2019. kada ću biti stariji kadet i u kojoj ću uraditi sve što je do mene da postanem reprezentativac Srbije u toj kategoriji.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN