INTERVJU S ANDREJEM DAŠIĆEM: I najbolji matematičar Voždovca i veslač za primer

Istog dana kada je Partizan na Prvenstvu Srbije na ergometrima, održanom u Hali sportova “Ranko Žeravica” na Novom Beogradu, superiorno stigao do trofeja ukupnog pobednika, Andrej Dašić zablistao je u jednoj sasvim drugoj oblasti, zbog čega je uostalom morao i da propusti Ergometrijadu. Na Opštinskom takmičenju u matematici naš član osvojio je maksimalnih 100 bodova i tako postao jedini učenik sa Voždovca kojem je to pošlo za rukom. Ujedno, plasirao se i na Gradsko takmičenje iz matematike koje će biti održano 25. marta.

– Bilo mi je krivo kada sam saznao da će se Prvenstvo Srbije na ergometrima i Opštinsko takmičenje iz matematike održati istog dana. Međutim, odlučio sam da učestvujem na takmičenju iz matematike jer ergometarski test na 2.000 m mogu da odradim i docnije u Klubu. S druge strane prvim mestom na Opštinskom takmičenju iz matematike plasirao sam se na Gradsko takmičenje sa kojeg tri najbolja neće morati da polažu specijalni prijemni ispit za Računarsku gimnaziju. Imam ogromnu želju da posle osnovne škole upišem baš tu gimnaziju, a ako budem uspeo da preskočim prijemni ispit posao će mi znatno biti olakšan. Žao mi je što sam iz tog razloga morao da propustim prvo zvanično veslačko takmičenje u 2018. i što nisam bio sa svojim klupskim drugarima u subotu u Hali sportova “Ranko Žeravica” – kaže na početku Andrej Dašić koje ove godine završava osmoletku i koji već ima plan šta posle gimnazije – Voleo bih da posle Računarske gimnazije upišem Računarski fakultet. Doduše do tada ima mnogo vremena, a jedna od opcija, svakako je, da obrazovanje nastavim u Americi.

Stručni štab našeg Kluba Dašića je okarakterisao kao izuzetnog momka, istovremeno izrazivši veliko zadovoljstvo što je deo Partizana. Upornost, perfekcionizam, ogromna energija i neosporan veslački talenat samo su delić njegovog CV-a koji je u Klubu počeo da “ispisuje” od samog dolaska. Ujedno Dašić je i najbolji dokaz da prefektan uspeh u školi i sjajni sportski rezultati mogu i moraju da idu ruku pod ruku.

– Za razliku od matematike, za koju me je od malih nogu zaintrigirao otac, majka je bila glavni “krivac” što je veslanje, uz školu, postalo moja glavna preokupacija. Odluku da počnem da treniram neki sport doneo sam 2013. Majčin prijatelj je trenirao veslanje i preko njega je ona saznala o svim kvalitetima ovog sporta. Dovela me je u Klub na probu. Posle nekoliko treninga svidelo mi se sve u vezi veslanja, a osećaj zadovoljstva što sam deo ovog sporta neprekidno traje već punih pet godina. Iako svake naredne godine treninzi postaju zahtevniji meni se lično sve više sviđaju jer volim kada je izazov teži i veći – istakao je Dašić i dodao – Kao i većina mojih klupskih drugara i drugarica i ja najviše volim kada prođe zimski deo sezone i kada s proleća sve češće počinjemo da izlazimo na vodu. Obožavam kada u čamcu uvežbavamo tehniku posebno iz razloga što se nalazimo u jednom prirodnom okruženju u kojem se sa svakim zaveslajem menjaju slike krajolika u kome se nalazimo.

Dašić je lane izveslao svoju poslednju godinu pionirskog staža u kojoj je osvojio veliki broj odličja, mahom najsjajnijih. Ipak, jedna medalja iz 2016. za njega i dalje ima epitet najdraže.

– Pre dve godine postao sam prvak Srbije u osmercu za pionire u kojem su pored mene veslali i Đorđe Regodić, Ranko Samardžija, Tihomir Vlajić, Vuk Švabić, Mihajlo Božinović, Miloš Stanišić i Strahinja Marković, a kormilar bio Uroš Ugrenović. Celu tu sezonu smo fenomenalno trenirali, prvo u skifovima, a potom i u osmercu. Nagrada za to je stigla na državnom šampionatu gde smo trijumfovali sa gotovo četiri sekunde prednosti u odnosu na drugoplasiranu ekipu. Bili smo presrećni jer su nam se isplatili ogroman trud i zajednički napor koji smo ulagali tokom čitave te godine – rekao je Dašić.

Iako nema idola divi se dostignućima dvojice veslača:

– Kada god imam priliku pratim najveća svetska veslačka takmičenja. Iako postoji veliki broj vrhunskih veslača ja bih odvojio dvojicu – Novozelanđanina Mahea Drajsdela i Norvežanina Olafa Tuftea, pre svega zbog njihove dugovečnosti. Drajsdel je u 38 godini postao olimpijski prvak u skifu na Igrama u Rio de Žaneiru, dok je Tufte, kao 40-godišnjak, na istom takmičenju osvojio bronzu u dubl skulu.

Dašić će se ove godine prvi put takmičiti u kategoriji kadeta. S tim u vezi su i njegovi ciljevi za ovu sezonu:

– Budući da ću u ovoj sezoni za godinu dana biti mlađi od većine takmičara u kadetskoj konkurenciji osnovni cilj je da 2018. iskoristim za napredak na svim poljima. Naravno, medalja na Prvenstvu Srbije, bez obzira na sjaj, bila bi ogroman uspeh. Tek naredne godine moći ću da razmišljam o nekim višim ciljevima kada je kadetska kategorija u pitanju. Tu pre svega mislim na to da budem među najboljim kadetima u zemlji i da tako izborim svoje mesto u reprezentaciji za Balkansko prvenstvo – napomenuo je Dašić uz zaključak da bi, kao i svi mladi sportisti, voleo da predstavlja svoju zemlju na najvećim međunarodnim seniorskim takmičenjima i da na njima stigne do postolja.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN