INTERVJU S MILOŠEM PAVLOVIĆEM: Potencijal za svetske domete

Miloš Pavlović trenutno je jedna od najsjajnijih zvezda sazvežđa Partizanovog podmlatka. Na nedavnom Prvenstvu Srbije na ergometrima sa odličnim rezultatom i ličnim rekordom stigao je do vicešampionske titule, pokazavši da će ove sezone biti glavni motor našeg kadetskog tima. Po rečima Stručnog štaba radi se o supertalentovanom sportisti koji je uz mali staž u ozbiljnom takmičarskom programu pokazao ogroman napredak i da, ako nastavi ovim putem, ima sve preduslove da postane veslač svetskog kalibra. Na to ukazuje i činjenica da po fizičkim i ostalim performansama nimalo ne zaostaje za Milošem Vasićem, Radojem Đerićem, Igorom Lucićem, Andrijom Šljukićem i ostalim sjajnim veslačima iz našeg pogona iz perioda kada su bili kadeti. Svi oni su potom ostvarili, a i dalje ostvaruju, briljantne rezultate na međunarodnoj sceni a, nema sumnje, da bi Pavlović u doglednoj budućnosti mogao da se nađe na tom veslačkom koloseku... Na početku daroviti veslač se osvrnuo na svoj učinak na Prvenstvu Srbije na ergometrima:

– Zadovoljan sam nastupom na Ergometrijadi. Iako sam planirao da osvojim prvo mesto i vicešampionska titula je sjajan uspeh tim pre što sam do nje stigao odličnim rezultatom. Postigao sam vreme koje sam otprilike i očekivao i za koje sam vredno radio u zimskom periodu. Istovremeno srebro na ovom takmičenju za mene lično predstavlja najbolji i najdraži rezultat koji sam postigao u dosadašnjoj sportskoj karijeri – kaže Pavlović.

Ovaj 15-godišnji momak veslanje je počeo da trenira pre svega dve i po godine. Ipak, zahvaljujući posvećenom radu i nespornom talentu uspeo je da stigne i prestigne mnoge koji imaju znatno duži veslački staž.

Pre veslanja sedam godina sam trenirao stoni tenis. Bio sam član IMT-a, u to vreme najboljeg stonoteniskog kluba u zemlji. Iako sam “upisao” brojne uspehe, između ostalog bio i ekipni prvak države, atmosfera u ovom klubu nije bila po mom ukusu. Baš u vreme kada sam sve nevoljnije išao na treninge u moju Osnovnu školu trener Dušan Bunčić je promovisao veslanje. Okušao sam se na ergometru i dobio poziv da dođem na probu u Partizan. Već posle nekoliko treninga zaključio sam da je veslanje mnogo bolji izbor za mene i nedugo zatim sam se potpuno posvetio ovom sportu. Stoni tenis je ostao samo hobi kojim s vremena na vreme popunim svoje slobodno vreme istakao je Pavlović.

Prošle godine završio je osmoletku. Obrazovanje je nastavio u Pravno-birotehničkoj školi.

– Polazak u srednju školu nije poremetio moje odnos prema sportskim obavezama, pre svega zbog činjenice da razredni starešina ima maksimalno razumevanje za moje bavljenje sportom. Često mi izlazi u susret i dozvoljava da s vremena na vreme izostajem sa časova zbog takmičenja i priprema. Ovim putem joj se zahvaljujem na tome – rekao je Pavlović i dodao da mu je jedna od želja da nakon srednje škole upiše neki od američkih univerziteta – Iako ima još mnogo vremena do fakulteta jedna od opcija svakako jeste da i ja, poput mnogih naših članova, preko veslanja pokušam da obezbedim stipendiju za neki od univerziteta u Americi. Svestan sam da do toga mogu da dođem samo dobrim veslačkim rezultatima, pre svega u juniorskoj konkurenciji.

Pavlović nema sportskog idola. Kada su ciljevi u veslanju kaže da je, pre svega, fokusiran na predstojeću sezonu, njegovu poslednju u kategoriji kadeta.

– Po svoj prilici ove sezone ću veslati u dubl skulu, najverovatnije sa Dušanom Petkovićem. Želja mi je da u ovom čamcu budem najbolji na svim domaćim regatama i da tako izborim svoje mesto u reprezentaciji za Balkansko prvenstvo. Kada su neki dugoročni ciljevi u pitanju sanjam da postanem seniorski reprezentativac i da branim boje Srbije na olimpijskim igrama – zaključuje Pavlović.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN