Aleksandar Izda doveo Partizan i do Pena

Još jednoj lasti iz crno-belog jata narednih godina Amerika će biti glavno prebivalište. Naš član Aleksandar Izda, koji je 2017. odveslao svoju poslednju sezonu u juniorskoj kategoriji, sredinom januara i zvanično je postao akademac Pena u Filadelfiji na kojem počinje studije u avgustu ove godine. Sjajan momak ujedno je postao i prvi Partizanovac koji će svoju veslačko-obrazovnu priču “pisati” na ovom Univerzitetu najvećeg grada Pensilvanije. Na taj način će, nema sumnje, otvoriti vrata Pena za neke nove generacije našeg Kluba.

– Presrećan sam što sam upisao Pen čime sam ispunio plan koji sam postavio pred sobom nakon Ergometrijade prošle godine. Tada sam i definitivno odlučio da studije nastavim u Americi pre svega iz razloga jer smatram da je to jedini način i da završim fakultet i da nastavim da se ozbiljno bavim veslanjem. Naime, moja želja je bila da u Srbiji upišem Medicinu, ali je bilo gotovo nemoguće da se uz ovaj fakultet i ozbiljno bavim sportom. Zbog veslanja sam uostalom i promenio školu posle prvog razreda srednje Medicinske u Novom Sadu. Sa ovom školom sam izuzetno teško usklađivao trenažne obaveze, pa sam se u drugoj godini prebacio u novosadsku gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj” u kojoj sam, naravno uz vanredan napor, mogao i da pratim nastavu i da nesmetano treniram – kaže na početku Aleksandar Izda.

Put od ideje do upisa američkog univerziteta nije bio lak, a Izda ističe nekolicinu osoba koje su mu značajno pomogle da istraje i stigne do postavljenog cilja.

– Od početka sam znao da se upis na neki od američkih univerziteta neće desiti sam po sebi i da za to moram ozbiljno da se potrudim. Veliku podršku od starta sam dobio od starijeg brata Vladislava, koji već studira u Americi i koji mi je bio jedini “profesor” za pripremu raznih testova koje sam morao da položim. Takođe, ogromnu pomoć sam dobio od trenera Aleksandra Ivkovića i Gorana Todorovića. Pored toga što su me povezali sa njihovim kolegama u Americi pod njihovom dirigentskom palicom sam od dolaska u Partizan, oktobra 2016, izuzetno napredovao na veslačkom polju što je bio preduslov da uopšte pomislim da mogu preko sporta da dobijem stipendiju. Naravno tu je bila i konstantna podrška roditelja i još nekolicine prijatelja i rođaka, a svima njima se ovom prilikom snažno zahvaljujem na tome – ističe Izda.

Kada je u pitanju izbor univerziteta Izda ističe da mu je sve bilo olakšano nakon posete Americi.

– Neposredno nakon prošlogodišnjeg Prvenstva Srbije 2017. otišao sam u Pensilvaniju u zvaničnu posetu Univerzitetu Pen. Dočekali su me na sjajan način, a odmah sam bio oduševljen stručnim štabom ovog Univerziteta i veslačkim programom i timom, i gotovo momentalno sam zaključio da bih odlično mogao da se uklopim u njihovu sportsku priču. Istovremeno treneri sa Pena su mi predočili da ću dobiti njihovu snažnu podršku ako budem aplicirao za Pen i ako mi ovaj Univerzitet bude bio izbor broj 1. Dileme više nije bilo iako sam nakon toga posetio i Harvard, koji je uz Pen bio jedan od “pikova”. Aplicirao sam za Pen i već krajem godine dobio potvrdan odgovor, a sredinom januara i rešio sve administrativne stvari oko upisa – rekao je Izda i dodao – Posebno sam srećan što sam upisao Pen iz činjenice da ima sjajan laki tim koji je lane na Univerzitetskom prvenstvu Amerike osvojio vicešampionsku titulu. Iako ga čine sjajni laki veslači verujem da već u prvoj godini studija mogu da izborim svojem mesto u prvom osmercu i da potom doprinesem osvajanju titule prvaka.

Izdi obaveze na Penu počinju 22. avgusta, a kako kaže već je spreman za sve izazove koji ga očekuju:

– Nastavak svoje veslačko–obrazovne priče u Americi doživljavam kao jednu veliku stvar. Ulazim u jedan potpuno drugačiji režim treninga i učenja i takoreći počinjem neki novi život. Iako ću biti jedini iz Srbije na Penu presrećan sam što u Filadelfiji, na Univerzitetu Dreksler, već studira moj klupski drug iz Partizana Damjan Lazić. Video sam se sa njim kada sam u septembru boravio u Filadelfiji i siguran sam da ćemo dosta slobodnog vremena provoditi u druženju – kazao je Izda i dodao da će biologija ili hemija biti smer koji će najverovatnije izabrati kada za to dođe vreme.

Izda na kraju “podvlači” da su mu se, bez obzira što odlazi na studije u Ameriku, ciljevi za veslačku reprezentativnu karijeru ni najmanje nisu promenili.

– Nadam se da ću kao laki veslač napredovati na Penu i da će se to videti svaki put kada se po povratku iz Amerike priključim radu u Srbiji. Imam ogromnu želju, nadam se i potencijal, da izborim svoje mesto u reprezentaciji i da u nekoj od lakih posada branim boje Srbije na najvećim međunarodnim takmičenjima – zaključuje Izda.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN