INTERVJU S JOVANOM STOŠIĆEM: Veliki uspon za manje od godinu dana treninga

Iako će u maju “ubeležiti” svoju tek prvu godinu u veslanju Jovan Stošić je, zahvaljujući talentu, već uspeo da stigne i prestigne mnoge svoje vršnjake sa neuporedivo većim stažom u ovom sportu. Ovo najbolje potvrđuje njegov rezultat na svojevrsnom pokaznom takmičenju za novu sezonu – Prvenstvu Srbije na ergometrima gde je osvojio četvrto mesto u kadetskoj konkurenciji postigavši najbolje vreme u zemlji u generaciji veslača rođenih 2003. Po rečima Stručnog štaba našeg Klub radi se o darovitom sportisti i sjajnom i vaspitanom momku, sa potencijalno izuzetno visokim dometima u veslanju.

U koju školu ideš i kakav si đak?

Idem u Osnovnu školu “Filip Kljajić Fića”, osmi sam razred i odličan sam đak. Želja mi je da u septembru ove godine obrazovanje nastavim u Sportskoj gimnaziji ili Medicinskoj školi na smeru za fiziotarapeute, a konačnu odluku ću doneti uskoro. U Sportskoj gimnaziji bih imao mogućnost da se maksimalno posvetim veslanju, a smer za fiziotarapeuta u Medicinskoj školi je nešto što takođe ima veze sa sportom u kojem sam aktivno više od sedam godina.

Koji su ti predmeti najomiljeniji?

S obzirom sa sam rođeni sportista fizičko vaspitanje je moj favorit među predmetima. Zanimaju me i društvene oblasti pa su i istorija i geografija u vrhu liste mojih omiljenih predmeta.

Zbog čega si počeo da treniraš veslanje?

Pre veslanja četiri godine sam trenirao košarku u KK Beko, a potom i dve godine vaterpolo u VK Beograd. U aprilu prošle godine u moju Osnovnu školu trener Dušan Bunčić je organizovao promociju veslanja gde sam se dobro pokazao na ergometru. Pozvao me je da dođem u Partizan na probu. Premišljao sam se mesec dana i posle još jednog njegovog poziva odlučio sam da odem na trening. Jedno vreme sam uporedo trenirao i vaterpolo i veslanje i onda sam u maju 2017. prelomio i odlučio da ostanem u veslanju. Jednostavno vaterpolo mi je dosadilo, dok sam se potpuno našao u veslanju, možda i iz razloga što sam odmah video da imam smisla za ovaj sport.

Šta ti je najzanimljivije na treninzima?

Kao i ogromnoj većini mojih klupskih drugara rad na vodi je najzanimljiviji deo veslačkih treninga. Uživam kada u čamcu uvežbavamo razne tehničke elemente.

Koji ti je dosadašnji uspeh najdraži?

Za sada moj najdraži uspeh jeste četvrto mesto na Ergometrijadi. Iako sam za manje od dve sekunde ostao bez odličja bio sam presrećan jer sam postigao najbolji rezultat od svih mlađih kadeta u zemlji.

Da li imaš idola?

Moj idol je Italijan Đuzepe Vičino, štroker italijanskog dvojca koji je prošle godine osvojio evropsko i svetsko zlato.

Šta bi voleo da postigneš u veslanju?

Budući da ću ove godine veslati u kadetskoj konkurenciji, gde ću biti za godinu dana mlađi od većine takmičara, glavni ovosezonski cilj mi je da što više napredujem i da se dogodine u najboljem svetlu pokažem u ovoj uzrasnoj kategoriji. Što se dugoročnih ciljeva tiče sanjam da postanem seniorski reprezentativac Srbije i da na olimpijskim igrama osvojim medalju za moju zemlju.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN