Partizanov reprezentativni četverac spreman za juniorsko EP

Partizanov reprezentativni četverac Marko Đuranović, Kosta Petković, Pavle Lijeskić, Veljko Matić zajedno sa prvim trenerom našeg Kluba Aleksandrom Ivkovićem u četvrtak, 24. maja 2018, otputovao je na Evropsko prvenstvo za juniore u francuski Gravelin na kojem će se predstojećeg vikenda za odličja boriti 470 veslača i veslačica iz 34 zemlje Starog kontinenta. Naš čamac, koji je završne pripreme za ovo takmičenje odradio na Srebrnom jezeru, ogledaće se u konkurenciji 15 najboljih evropskih posada. Pred odlazak za Francusku trener Aleksandar Ivković je poručio da su momci odlično radili u proteklom periodu i da spremni dočekuju start šampionata.

– Četverac je relativno nova i mlada posada jer u ovom sastavu trenira manje od mesec dana, a čine je i dvojca mlađih juniora. Bez obzira na to ukoliko uspeju da izveslaju ono što su pokazivali na treninzima imaće šansu da se nađu u finalu, a posle bi sve bilo moguće. Prijavljen je veliki broj četveraca, a mislim da po kvalitetu niko posebno ne odskače. Ipak, učestovaće zemlje sa tradicionalno jakim sastavima u ovoj konkurenciji kao što su Grčka, Rumunija, Italija... Međutim, svi će, poput nas, imati u ekipama i mlađe juniore koji se prvi put nalaze na velikoj sceni – istakao je Ivković.

Najiskusniji u čamcu je Pavle Lijeskić. On je prošle godine bio član reprezentativnog četverca koji je osvojio šesto mesto na Evropskom prvenstvu za juniore u Krefeldu, a potom je bio u sastavu ovog čamca na Svetskom prvenstvu za juniore u Trakaiju gde je zauzeo drugo mesto u C finalu.

– Odlično smo radili na Srebrnom jezeru, a na licu mesta ćemo videti za koji domet imamo kvalitet. Zavisiće od mnogo toga, pre svega od trenutne inspiracije i želje u određenom trenutku. Favorita nema i mislim da su sve posade manje-više ujednačene – rekao je Lijeskić – Prošle godine sam bio član četveraca koji su nastupili i na Evropskom i na Svetskom prvenstvu za juniore. I ti čamci i ovogodišnji teški četverac su imali i imaju svoje kvalitete i teško ih je porediti. Osnovna razlika jeste da su prošlogodišnji bili kombinovani, a da ovaj čine veslači samo iz našeg Kluba. Što se mene lično tiče ja sam iskusniji za godinu dana i, u svakom slučaju, fizički i psihloški jačl i spremniji nego što sam bio 2017.

I Marku Đuranoviću, će poput Lijeskića, šampioant u Gravelinu biti drugo učešće na evropskim šampionatima za juniore, pošto je lane nastupio u Krefeldu, takođe u četvercu.

– Iako smo seli u četverac na bum vrlo brzo smo napravili odličnu atmosferu. Dobro smo se uveslali i za kratko vreme napredovali i u tehnici i brzini, pre svega iz razloga jer svi imamo sličan stil. Siguran sam da ako budemo maksimalno koncentrisani možemo do A finala, a posle bi sve bilo otvoreno. U svakom slučaju nećemo se osvrtati na konkurenciju i u svakoj trci ćemo biti fokusirani pre svega na naše veslnje – kazao je Đuranović i dodao – Prošle godine u Krefeldu sam prvi put učestovao na nekom tako velikom međunarodnom takmičenju. Iako je osećaj bio neverovatan, bio sam debitant i sve je to bilo nešto novo za mene. Sada putujem na evropski šampionat sa drugačijim osećanjima, pre svega sa mnogo većim samopouzdanjem jer sam i na fiztičkom i na psihološkom planu mnogo bolji nego što sam tada bio.

Prošlogodišnji kadet Kosta Petković je već u svojoj porvoj godini juniorskog staža uspeo da obezbedi sebi mesto u državnom timu za Evropsko prvenstvo.

– Uzbuđen sam što ću biti deo ovako velikog i značajnog međunarodnog takmičenja i jedva čekam da počnu trke. Veljku i meni, Pavle i Marko mnogo pomažu savetima jer su stariji godinu dana i jer su i prošle godine bili učesnici Evropskog šampionata u Krefeldu. Maksimalno ćemo se potruditi da od kvalifikacija pokažemo da nam je mesto u A finalu – napomenuo je Petković.

Štroker Veljko Matić je sa velikim samopouzdanjem otputovao u Francusku.

– Očekujem da se plasiramo u A finale, a da potom napadnemo i neku od medalja. Mnogo smo napredovali od prvog sedanja u čamac i verujem da taj trend možemo da iz trke u trku održimo i u Gravelinu. O konkurenciji ne znam ništa budući da mi je ovo prva godina u juniorima, ali bez obzira na to verujem u našu posadu – istakao je Matić.

Pored Partizanovog reprezentativnog četverca boje Srbije na Evropskom prvenstvu za juniore braniće i skifista Marko Torbica iz Smedereva i dvojac Marko Prodanović, Viktor Stanković iz Galeba. Žreb će biće održan u petak od 17 časova. Dan kasnije, od 9,55 č, počinju kvalifikacije. Istog dana u popodnevnim časovima na programu će biti trke repesaža. U nedelju, 27. maja, veslaju se polufinala i finala.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN