Đuranović, Petković, Lijeskić i Matić osvojili bronzu na EP za juniore

Partizanov reprezentativni četverac Marko Đuranović, Kosta Petković, Pavle Lijeskić, Veljko Matić osvojio je bronzu na Evropskom prvenstvu za juniore koje je 26. i 27. maja 2018. održano u francuskom Gravelinu. U finalnom okršaju naš čamac postigao je rezultat 6:45.72 i tako šampionat završio na visokom trećem mestu u konkurenciji čak 15 najboljih posada Starog kontinenta. Uspeh dodatno pojačava činjenica da su dvojica članova ove posade, Petković i Matić, mlađi juniori ujedno i debitanti na velikoj svetskoj sceni. Najsjajnije odličje pripalo je Italijanima Albertu Zamariolu, Ahilu Benazu, Alesandru Bonamoneti i Nikolasu Kastelnovi (6:38.26), dok je srebro osvojila rumunski čamac George Morar, Denis Denis Nikitean, Andrei Lungu, Aleksandru-Laurentiu Dančiu (6:42.16). Četvrrta kroz cilj prošla je Grčka (6:49.88), peta Španija (6:53.02), a šesta Danska (6:54.93).

Đuranović, Petković, Lijeskić i Matić solidno su počili borbu za odličja. Posle prvih 500 metara bili su četvrti, ali su u narednoj četvrti trke napali i pretekli čamac Španije i uspeli da se probiju na treće mesto. Sa tim plasmanom ušli su u drugu „hiljadarku“. Sigurnim veslanjem čvrsto su držali mesto koje im je garantovalo postolje do kojeg su na kraju i stigli. Prethodno, naš čamac je do okršaja za odličja stigao fenomenalnom trkom i drugim mestom u drugoj grupi polufinala koje je osvojio s vremenom 6:11.22. Iako je na ulasku u drugu polovinu polufinalnog okršaja ušla kao četvrta naša posada je sjajnim veslanjem uspela da se do kraja probije do druge pozicije i da tako u velikom stilu uđe u veliko finale.

– Čestitam momcima na istrajnosti i disciplini tokom čitavog šampionata. Posle niza problema kroz prvi deo sezone, u Francuskoj je stigla nagrada za ogroman trud koji je uložen tokom cele zime. U kvalifikacijama su pokazali malo nesigurnosti, da bi u polufinalu sve došlo na svoje mesto. Izveslali su trku kako je bilo dogovoreno od početka do kraja, plasirali se u polufinale, ujedno i shvatili da sa takvim pristupom mogu i do medalje. U finalu smo imali jasne zadatke, sa akcentom na sredini staze. Ispoštovan je svaki taktički detalj i zasluženo je osvojena medalja. Idemo dalje. Ovo je izuzetno mlada ekipa koja je na ovom šampionatu pokazala ogromnu perspektivu i ogroman kvalitet. Postigli su nešto što niko nije očekivao, naravno osim mene i Nebojše Ilića i Gorana Todorovića, trenera koji su takođe radili sa njima – kazao je trener juniorskog četverca i prvi trener našeg Kluba Aleksandar Ivković.

Dvojac Galeba Marko Prodanović, Todor Stanković šampionat u Francuskom završio je na osmom mestu, dok je Smederevac Marko Torbica zauzeo 20. mesto u skifu.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN