Partizanove nade za Glazgov

Na Regatnoj stazi u Strathklajdu u Glazgovu u četvrtak, 2. avgusta 2018, počinje Evropsko prvenstvo za seniore koje će okupiti 494 takmičara i takmičarki iz 32 zemlje. Među njima će biti i petorica naših reprezentativaca – Marko Marjanović, Miloš Vasić, Nenad Beđik, Igor Đerić i Aleksandar Beđik koji su sa svojim trenerima, Nebojšom Ilićem i Aleksandrom Ivkovićem, u utorak otputovali na šampionat. Pred odlazak u Glazgov Marjanovićev, Vasićev i Beđikov trener i sportski direktor našeg Kluba Nebojša Ilić istakao je da su svi reprezentativci dobro radili u završnim pripremama za predstojeće takmičenje i da spremno dočekuju start šampionata.

– Iza nas su nedelje odličnih treninga u Jajcu, gde su radili skifista Marjanović, te članovi dvojca Vasić i Nenad Beđik, i na Srebrnom jezeru gde se pripremao dubl skul Đerić, Aleksandar Beđik. Svi reprezentativci su zdravi i mislim da mogu da računaju na svoje trenutno najbolje moguće plasmane – bio je kratak Ilić – Na Regatnu stazu u Strathklajdu se vraćam posle 22 godine i Svetskog prvenstva za juniore koje je 1996. održano na tom mestu. Regatna staza je malo više izloženija vetru, pa uslovi znaju da budu nemirni.

Marjanović, koji se nakon kiksa na Svetskom kupu u Beogradu, gde je zauzeo 24. mesto, i 10. mesta u dubl skulu sa Igorom Đerićem na Svetskom kupu u Otenshajmu, potpuno vratio u sedlo srebrnim odličjem u skifu na Mediteranskim igrama u Španiji. U Glazgovu će za rivale imati 19 evropska skifa.

– Sezonu na najvećoj međunarodnoj sceni nisam otvorio kako kako sam planirao. Pred Svetski kup u Beogradu dugo sam sparingovao sa Milošem Vasićem, koji je zbog povrede Nenada Beđika, na Adi nastupio u skifu. U tim treninzima želeo sam da pokažem svoju klasu i naposletku, pred sam početak takmičenja, došlo je do fizičkog pada. Tako sam, uprkos velikoj želji, regatu na Savskom jezeru završio na niskoj poziciji. Međutim, mediteransko srebro u Španiji udahnulo mi je novu energiju i bilo veliki podsticaj. Odlično sam radio, zadovoljan sam napretkom i vremenima koje postižem na treninzima i odlazim u Glazgov maksimalno spreman i motivisan da pre svega izveslam svoje najbolje rezultate u skifu. Trudim se da u šampionat uđem bez bilo kakvog opterećenja, a lično bih bio zadovoljan svakim plasmanom ispod osmog mesta, koje sam osvojio na prošlogodišnjem šampionatu Starog kontinenta u Račicama. Jednostavno, konkurencija na svetskoj sceni je nemilosrdna. Takmičimo se protiv veslača koji dolaze iz zemalja sa neuporedivo dužom veslačkom tradicijom od naše i koje su izbacili ogromni sistemi, a samo mi znamo koliko je teško biti bolji od njih. Bez obzira na to od nas se stalno očekuju vrhunski rezultati i to je pritisak s kojim vremenom moraš da naučiš da se nosiš – istakao je Marjanović osvrnuvši se i na konkurenciju koja ga očekuje u Glazgovu – Bez obzira na to što će predstojeći šampionat propustiti neki vrhunski skifisti, među kojima je i slavni Čeh Sinjek, neće biti ništa lakše da se dođe do finala. U ovoj disciplini proteklih par godina često se dešava da na po jednom takmičenju zablistaju različiti pojedinci, koji do tada nisu mnogo pokazali. Sve u svemu u Glazgovu će učestvovati brojnih skifisti sjajnog pedigrea, među kojima su i Hrvat Martin, Bugarin Aleksandrom, koji vesla pod zastavom Azerbejdžana i Litvanac Griskonis, kao i mnogi drugi koji su mnogo puta do sada pokazali svetsku klasu.

Dvojac Vasić, Beđik u Glazgovu će juriti svoje šesto uzastopno finale na najjačim svetskim takmičenjima u poslednje dve godine, drugo u 2018. Njih dvojca su zbog Beđikove povrede, propustili prvi deo sezone, a ovogodišnji debi na najvećoj međunarondoj sceni “upisali” su na Svetskom kupu u Lucernu gde su zauzeli šesto mesto.

– Evropski šampionat dočekujemo u znatno boljoj formi, i fizičkoj i tehničkoj, nego što je bio slučaj pred Lucern. Iza nas su sjajne završne pripreme u Jajcu gde smo odradili veliki broj regatnih treninga koji su nam nedostajeli pred Svetski kup. Sve u svemu u odličnom raspoloženju dočekujemo start predstojećeg takmičenja. Kao i na prethodnih pet velikih regata i ovoga puta plasman u finale ne bi smeo da bude doveden u pitanje. To je za nas dvojicu postala normalna stvar, a jedino razmišljamo o tome za koju od medalja trenutno imamo kvalitet – kazao je Beđik i dodao – Konkurencija će biti izuzetno jaka, a od posada koje su najviše pokazale u dosadašnjem delu sezone šampionat će samo propustiti Česi Helešik i Podražil i Španci Kanaljeho Pazos i Garsija Ordonez. Glavni rivali u borbi za odličje biće nam braća Sinković i braća Onfrej iz Hrvatske, odnosno Franuske, Italijani Lođo, koji je prošle godine sa Vičinijem osvojio evropska i svetska zlata u dvojcu, i Montrone štoker njihovog teškog četverca koji je lane u Sarasoti postao svetski viceprvak, Britanci Kuk i Rositer...

Prvi trener našeg Kluba Aleksandar Ivković predvodiće “s klupe” reprezentativni dubl skul Igor Đerić, Aleksandar Beđik, koji je lane osvojio vicešampionsku titulu u ovom čamcu na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Krušvicama.

– Naš dubl skul je mlada ekipa budući da je Đerić i dalje mlađi senior, dok je Beđiku ovo prva godina u seniorima A. Zadovoljan sam kako su odradili završne pripreme, a siguran sam da su svoje veslanje podigli na viši nivo u odnosu na početni deo sezone. Na licu mesta, u jednoj izuzetno jakoj konkurenciji, videćemo šta im maksimalan domet na ovom takmičenju – istakao je Ivković.

Po rečima Nenadovog mlađeg brata Aleksandra, štrokera dubl skula, Đerić i on su se prilično ubrzali u poslednjih mesec dana.

– Seli smo u drugi i noviji čamac u kojem su Šljukić i Marjanović nastupili na Igrama u Riju. Odlično smo se uveslali i za nekoliko sekundi oborili naša najbolja trenažna vremena. Svesni smo konkurencije koja nas očekuje u Glazgovu, a nadam se da možemo da se umešamo u borbu za A finale. U svakom slučaju ako bismo uspeli da se nađemo među šest najboljih čamaca to bi bio veliki uspeh za nas dvojicu. Spisak favorita za postolje u ovoj disciplini je dugačak, a na njemu su, između ostalih, čamci Litvanije, Velike Britanije, Poljske, Švajcarske, Holandije... – naglasio je Beđik.

Pored tri ponenuta čamca Srbiju će na šampionatu Evrope u veslanju, koje će biti deo jednog velikog sporstkog događaja budući da će se u isto vreme u Glazgovu održati i evropska prvenstva u vodenim sportovima, biciklizmu, golfu, gimnastici i trijatlonu, braniće i Miloš Stanojević, Aleksandar Filipović, Viktor Pivač i Martin Mačković u četvercu, te Nataša Zarić i Jovana Arsić u ženskom dvojcu. Inače, u skifu je prijavljeno 20 čamaca, u dvojcu 18, u dubl skulu 14, u četvercu 13, a u ženskom dvojcu 11. Žreb kvalifikacionih grupa biće održan u sredu, 1. avgusta, a kvalifikacije u svim disciplinama su dan kasnije, kada će biti održani i repesaži u muškom dvojcu i četvercu. U petak, 3. avgusta, veslaće se repesaži u skifu, dubl skulu i ženskom dvojcu, kao i polufinala u dvojcu i četvercu. Subota je rezervisana za A i B finala u dvojcu, četvercu i ženskom dvojcu, kao i polufinala u skifu i dubl skulu čija su A i B finala zakazana za nedelju.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN