Partizanovi aduti za SP za juniore u Račicama

Na Svetskom prvenstvu za juniore, koje će od 8. do 12. avgusta 2018, biti održano u češkim Račicama, uz učešće od 752 takmičara i takmičarki iz 57 zemalja, Veslački klub Partizan će imati četiri reprezentativca koji su sa svojim trenerima Aleksandrom Ivkovićem i Goranom Todorovićem u ponedeljak stigli na poprište šampionata. Četverac, koji je na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore u Gravelinu ostvario ogroman uspeh osvojivši bronzano odličje, u Češkoj će nastupiti sa jednom izmenom u sastavu u odnosu na to takmičenje. Uz osvajače evropskog odličja Marka Đuranovića, Pavla Lijeskića i Veljka Matića, veslaće i Andrija Simenunović iz Galeba koji zauzeo mesto Koste Petkovića.

– Zbog zdravstvenih problema Koste Petkovića pokušali smo kombinaciju sa Nikolom Lonačarom koji je “otpao” iz istog razloga kao i Petković. Naposletku je u čamac seo Andrija Simeunović koji je od početka bio u trenažnom procesu sa nama. Na kontrolnim treninzima se pokazalo da čamac ide isto brzo kao i tada i mislim da izmena posade neće biti hendikep. U svakom slučaju, kao i na Evropsko prvenstvo, i na planetrani šampionat odlazimo bez rezultatskog opterećenja tim pre što se radi o mladoj ekipi. Jedina želja nam je da izveslamo bolje rezultate nego u Gravelinu, a za koji će to plasman biti dovoljno videćemo na licu mesta – kazao je trener četverca Aleksandar ivković i dodao – Konkurencija će biti neuporedivo jača nego na šampionatu Starog kontinenta. Prijavljeno je 17 čamaca, a pored evropskih prvaka i viceprvaka Italijana, odnosno Rumuna, u Račicama će učestvovati i sjajne posade Velike Britanije, aktuelnog svetskog juniorskog prvaka sa dva veslača iz prošlogodišnjeg tima, Nemačke kao i Novog Zelanda koji ne dolazi na ovakva takmičenja ako nema materijala za najviši plasman.

U ženskom dubl skulu, u kojem je prijavljeno 22 čamca, nastupiće naša članica Maša Bugarski i Jana Tarabić iz Danubiusa 1885. Tener ove posade Goran Todorović pred početak šampionata je napomenuo da je iluzorno pričati o dometima ove ekipe, tim pre što joj je ovo prvo takmičenje na najvećoj svetskoj sceni.

– Maša Bugarski je kadetkinja, dok je Jani Tarabić ovo prva godina u juniorskoj konkurenciji. Nijedna od njih dve nema gotovo nikakvog iskustva na međunarodnoj sceni i jedini zadatak će im biti da u Račicama izveslaju svoje najbolje trke i da pokažu napredak u odnosnu na ono što su radile na treninzima – bio je kratak Todorović.

Pored dve pomenute posade boje Srbije u Račicama braniće i Todor Stanković i Marko Prodanović iz Galeba u dvojcu, Slavko Savić i Boris Dimitrijević iz Crvene zvezde u dubl skulu i Minja Vizi i Iva Lazić iz Crvene zvezde u ženskom dvojcu. Maša Bugarski i Jana Tarabić kvalifikacije na šampionatu veslaće u sredu, dok će vatreno krštenje u Račicama naš četverac imati u četvrtak.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN