Evropska bronza za Đerića na oproštaju od mlađih seniora

Naš reprezentativac Igor Đerić se novom evropskom medaljom oprostio od konkurencije mlađih seniora u kojoj se ove godine ogleda poslednji put. Na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine, koje je u nedelju, 2. septembra 2018, završeno u Brestu, Đerić je u srpskom dubl skulu, u kojem je veslao sa Dušanom Slavnićem iz Crvene zvezde, s rezultatom 6:19.14 osvojio bronzano odličje. Evropski prvaci postali su Grci Touskos i Stergiakas (6:14.72), ovogodišnji svetski prvaci za mlađe seniore, dok je srebrno odličje pripalo Poljacima Baranskom i Sviteku, koji su na planetranom šampionatu za seniore do 23 godine u Poznanju bili treći. Četvrti kroz cilj prošli su Estonci Kuštejn i Polak (6:25.87), peti Česi Zavadil i Zima (6:26.77), a šesti Austrijanci Stekl i Aerbah (6.45.36). Uspeh Đerića i Slavnića posebno dobija na težini ako se zna da su u Belorusiji debitovali u ovom sastavu, treniravši skupa u ovom čamcu manje od tri nedelje.

Naš čamac je odlično startovao. Posle prvih 500 metara bio je drugi, sa manje od sekunde zaostatka za čamcem Poljske. Na ulasku u drugu polovinu trke pao su na treću poziciju pošto ga je pretekla posada Grčke. U narednih 1.000 metara Đerić i Slavnić su sve vreme čvrsto u rukama držali treće mesto, a sa tim plasmanom su i prošli kroz cilj, osvojivši evropsku bronzu.

– Sa obzirom na veoma jaku konkurenciju i na vrlo kratko vreme za uveslavanje ekipe, koja nije nikada sedela zajedno u ovom sastavu, moramo da budemo zadovoljni rezultatom u Brestu. Ostvarili smo cilj, a to je da stignemo do evropskog postolja. Ovom prilikom na uspehu u Brestu najsrdačnije čestitam momcima, kao i koordinatoru za seniore i mlađe seniore Nebojši Iliću koji je dao nemerljiv doprinos u kovanju ovog odličja – kazao je trener dubl skula i prvi trener našeg Kluba Aleksandar Ivković, kome je ovo 16 odličje u trenerskoj karijeri na najvećim svetskim takmičenjima, drugo u ovoj sezoni, pošto je i Partizanov reprezentativni četverac Marko Đuranović, Kosta Petković, Pable Lijeskić, Veljko Matić doveo do bronze na Evropskom prvenstvu za juniore u Gravelinu.

I Igor Đerić je bio zadovoljan rezultatom u Belorusiji:

– Teška trka u finalu. Znali smo da će Grci da krenu jako i pokušaju da povedu od početka, tako da smo i mi startovali jače i ušli u okršaj za medalju drugačije nego u kvalifikacijma. Na kraju smo stigli do bronze kojom moramo da budemo zadovoljni s obzirom da imali svega dve nedelje priprema u ovom čamcu i da smo u Brestu izveslali svoje prve trke u ovom sastavu – istakao je Đerić koji je lane na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Krušvicama osvojio srebro u dubl skulu sa Aleksandrom Beđikom.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN