Udarna Partizanova seniorska reprezentativna trojka pred najvećim izazovom u 2018.

Udarna Partizanova seniorska reprezentativna trojka koju čime Marko Marjanović, Miloš Vasić i Nenad Beđik u četvrtak, 6. septembra 2018, stigla je u Plovdiv gde sa svojim trenerima Nebojšom Ilićem, šefom Stručnog štaba našeg Kluba, i Aleksandrom Ivkovićem, prvim trenerom Partizana, sprovodi poslednje pripreme pred nedeljni start Svetskog prvenstva za seniore. Pred odlazak u Bugarsku, gde ih očekuje najveći i najteži međunarodni izazov u 2018, Nebojša Ilić je istakao da su svi reprezentativci zdravi i maksimalno spremni za početak šampionata.

– Završne pripreme su protekle bez ikakvih problema, a Marjanović, Vasić i Beđik su ih odradili u potpunosti, po zadatom planu i programu – bio je kratak Ilić koji se osvarnuo i na konkurenciju u Plovdivu – Na Svetskom prvenstvu u Bugraskoj će učestvovati sve posade koje su u dosadašnjem delu sezone pokazale najviše na međunarodnoj sceni i sve nam je krajnje poznato kada je konkurencija u pitanju. Jedino u dvojcu će se, posle duže vremena, pojaviti čamac Južnoafričke Republike koji je osvojio srebro na Olimpijskim igrama 2016. Doduše, u toj posadi je došlo do promene budući da će uz Levrinsa sada veslati Grin koji nije nastupio pre dve godine u Riju.

Marko Marjanović će nastupiti u skifu, disciplini u kojoj je na velikoj međunarondoj sceni debitovao prošle godine. Nakon nešto slabijeg starta sezone naš skifista je srebrom na Mediteranskim igrama u Španiji i finalom i petim mestom na Evropskom prvenstvu za seniore u Španiji potpuno vratio u sedlo. Istovremeno je dokazao i sebi i drugima da je loš plasman na Svetskom kupu u Beogradu, premijernom svetskom takmičenju u ovoj sezoni, bio samo splet loših okolnosti u tom trenutku. Kako je “podvukao” u Plovdiv odlazi sa dozom optimizma s obzirom na odličan posao koji je obavio u završnim pripremama.

– Moje prvo evropsko finale u skifu i peto mesto u Glazgovu ubrizgali su mi injekciju samopouzdanja i dodatne energije. Iza mene je period odličnih treninga. Sa velikim motivom sam odradio sve planirano i maksimalno spreman očekujem start šampionata. Kao što je bio slučaj i pred šampionat Starog kontinenta u Glazgovu ni ovoga puta ću pokušati da se ne opterećujem plasmanom. Ipak, sve ispod osmog mesta, koje sam zauzeo na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Sarasoti, smatrao bih dobrim rezultatom. U svakom slučaju očekuju me četiri trke i prevashodni cilj jeste da svaku od njih izveslam na svom trenutno najvišem niovu – kazao je Marjanović pored koga je u skifu prijavljeno još 33 čamca – Novozelanđanin i svetski rekorder u skifu Menson, Čeh Sinjek i Nemac Zidler, koji je napravio pravi bum u ovoj sezoni, najveći su favoriti za medalje. Grupa od sigurno osmorice skifista, među kojima sam i ja, svoju priliku za visok plasman će tražiti iz drugog plana u pokušaju da iznenadi pomenutu trojku. Od skifista najvišeg svetskog ranga regatu u Plovdivu će propustiti samo Hrvat Martin i Kubanac Rodrigez, koji cele ove sezone nisu bili na svom nivou. Ako se prenebegne ta činjenica ovo takmičenje bi trebalo i da pokaže ko će naredne godine na Svetskom prvenstvu za seniore, glavnom kvalifikacionom takmičenju za Igre 2020, biti ozbiljan kandidat za olimpijske “vize”. Pogotovo što smatram da teško može da se desi da za godinu dana ispliva još neki vanserijski skifista kao što je bio slučaj sa Zidlerom ove godine.

Miloš Vasić i Nenad Beđik u Plovdivu jure svoje sedmo uzastopno finale na najvećoj svetskoj međunarodnoj sceni u poslednje dve godine. Ove godine su zbog Beđikove povrede propustili takmičenja u dvojcu u prvom delu sezone. Vratili su se šestim mestom na Svetskom kupu u Lucernu i četvrtim mesto na Evropskom prvenstvu za seniore u Glazgovu gde ih je svega jedna sekunda odvojila od novog evropskog odličja. U Bugarskoj će naspram sebe imati 23 posade.

– Od 2015, tj otkako Vasić i ja zajedno veslamo u dvojcu, ovo će biti najjače svetsko prvenstvo u ovoj disciplini. Očekuje nas veoma zahtevna i teška regata. Bez obzira na to, kao što bio slučaj i sa prethodnim takmičenjima, i na ovo ulazimo sa ciljem da stignemo do postolja, iako smo svesni da će bitzi olovno teško. Pored osvajača medalja sa ovogodišnjeg Evropskog prvenstva za seniore – braće Sinković iz Hrvatske, braće Onfrej iz Francuske i Rumuna Kozmiuca i Tudose, koji su nas tesno pobedili u finalu u Galzgovu, u Plovdivu će učestovati i sjajne posade Češke Helešik, Podražil, Novog Zelanda Marej, Brejk, Južnoafričke Republike Grin, Britejin... Sve u svemu na jednom mestu će se naći svi najbolji dvojci današnjice, izuzev Italijana koji zbog povrede Vičinija ne nastupaju sa posadom koja je lane bila svetski i evropski prvak. Zbog toga regata u Bugarskoj biće sjajna prilika da vidimo ko je trenutno gde pred naredni planetrani šampionat na kojem će se vaditi karte za Olimpijske igre u Tokiju 2020 – istakao je Beđik i dodao – Spremni smo za veliku borbu. Od Glazgova smo popravili tehniku zaveslaja, samim tim se i ubrzali, a nadam se da to biti dovoljno da nam se u Plovdivu ispune planovi i da budemo u konkurenciji za medalju.

Miloš Vasić je poručio pred početak šampionata da su završne pripreme prošle odlično, da čamac ide dobro i da veruje da su Beđik i on u Plovdivu spremni za veliku borbu za najveći mogući plasman.

– U Glazgovu smo izgubili evropsku medalju za nešto više od sekunde, ali smo na tom takmičenju pokazali dobro veslanje, koje smo u međuvremenu nadgradili. Nema sumnje da nas očekuje paklena konkurencija budući da će sedam-osam čamaca ravnopravno konkurisati za finale, potom i za medalju. Međutim, verujemo u svoj kvalitet i sa nestrpljenjem očekujemo početak borbi – napomenuo je Vasić i dodao – Za razliku od Evropskog prvenstva za seniore u Glazgovu gde smo u jednom danu morali da izveslamo dve trke, što nas je na kraju možda i koštalo odličja, sada to neće biti slučaj budući da šampionat u Plovdivu traje nedelju dana. Imaćemo dovoljno vremena za oporavak tako da to neće uticati na konačan plasman.

Inače, šampionat u Bugarskoj će biti svečano otvoren u subotu, 8. septembra kada će biti održan i žreb kvalifikacionih grupa. Oba Partizanova reprezentativna čamca startuju u nedelju. Dvojac Vasić, Beđik kvalifikacije vesla od 10,05 č po našem vremenu (11,05 po lokalnom lokalnom), a Marjanović od 11,25 č. Pored njih trojice boje Srbije u Plovdivu braniće i član Tamiša Miloš Stanojević koji će nastupiti u skifu za lake veslače.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN