INTERVJU S VIKTOROM ŠUŠIĆEM: Od početnika do ozbiljnog kandidata za reprezentaciju za svega godinu dana

Iako u veslanju ima više nego skroman staž, daleko manji od većine svojih vršnjaka, Viktor Šušić je zahvaljujući fizičkim predispozicijama, talentu i istrajnosti za kratko vreme uspeo da uhvati priključak. Šta više, bez obzira na to što će svoju prvu sezonu juniorske karijere krenuti sa svega godinu dana treninga u ovom olimpijskom sportu po mišljenju Partizanove veslačke struke već u 2019. bi mogao da postane reprezentativac Srbije. Takođe, u Stručnom štabu su uvereni da bi, ako nastavi da se razvija i napreduje ovim ritmom, 2020. trebalo da bude jedna od glavnih juniorskih karika u zemlji. Intervju sa ovim nadarenim i svestranim mladićem koji se, kako ističe, posle višegodišnjeg sportskog lutanja potpuno našao u veslanju, počinjemo pričom o njegovim planovima na polju obrazovanja.

U koju školu ideš i kakav si đak?

Pre dve godina sam upisao Savremenu gimnaziju gde učim po nacionalnom programu. Drugi sam razred i odličan sam đak. Jedan od planova mi je da posle gimnazije, preko veslanja obezbedim sebi stipendiju za studiranje u Americi, a prva dva mesta na listi želja zauzimaju Berkli i Jejl. Međutim, ne bih bio previše razočaran i ako ne uspem u ovom naumu. U tom slučaju bi težio da upišem neki od boljih fakulteta Beogradskog univerziteta. U ovom trenutku ne znam koji će to biti budući da se još uvek tražim kada je buduća profesija u pitanju.

Zbog čega si počeo da treniraš veslanje?

Od malih nogu sam u sportu. Na mom trenažnom “meniju” bili su vaterpolo, fudbal, karate, džudo, hokej na ledu i naposletku plivanje. Nakon što sam odlučio da stavim tačku na plivačku priču nije mi prostalo mnogo opcija, s obzirom da nisam vešt u sportovima s loptom. Nekako baš u to vreme otac i ja smo gledali neko jako međunarodno veslačko takmičenje. Ovaj sport mi se svideo na prvi pogled, malo sam se podobnije raspitao o njemu i odlučio da probam. Pre oko godinu dana došao sam u Partizan i vrlo brzo shvatio da je veslanje pravi izbor, bez obzira što je, i na fizičkom i na psihološkom planu, ubedljivo najteži sport s kojim sam imao kontakt. Međutim, društvo koje imam u Partizanu je jedinstveno. Jednostavno, svi se međusobno podržavamo i svim srcem se trudimo da ispunimo sve teške zadatke treninga. Takođe, na samom takmičenju veslamo po sistemu “Svi za jednog jedan za sve”, a zajedno delimo i radost i tugu. Takav odnos sa “saigračima” iz tima nisam doživeo nigde osim u veslanju.

Šta ti je najzanimljivije na treninzima?

Kao i većini mojih drugara i drugarica i meni najviše prija kada u čamcu uvežbavamo tehiku zaveslaja i kada se pripremamo za takmičenja. Međutim, ne smetaju mi posebno ni treninzi u ergometrani. Srećan sam što sam prevazišao tremu kada radimo ergometarska testiranja koja me je do skora pratila i kočila da pokažem koliko mogu.

Koji ti je dosadašnji uspeh najdraži?

Iako sam dugo u sportu nisam imao neke značajnije uspehe, pogotovo što sve pre veslanja više trenirao zbog želje da nešto treniram, a ne zbog težnje za velikim uspesima. Sve u svemu veslanje je prvi sport koji je probudio istinski takmičarki duh u meni i nadam se da ću već predstojeće sezone početi da nižem rezultatske uspehe.

Da li imaš idola?

Kada je veslanje u pitanju fasciniran sam Novozelanđaninom Maheom Drajzdelom. Često gledam njegove trke, a uvek iznova i iznova me oduševljava način na koji se bori i “lomi” protivnike na stazi. Uostalom reč je o dvostrukom olimpijskom i petostrukom svetskom prvaku. Dok sam trenirao plivanje idol mi je bio Milorad Čavić, najuspešniji plivač u istoriji ovog sporta god nas.

Šta bi voleo da postigneš u veslanju?

Trudim se da ne gledam u daleku budućnost, a trenutno sam maksimalno fokusiran na prva dva takmičenja koja me očekuju u 2019. – Prvenstvo Srbije na ergometrima i Internacionalna regata “Croatia Open”. Cilj mi je da se na ovim takmičenjima pokažem u najboljem svetlu i da tako napravim dobru uvertiru za nastavak sezone u kojoj bi vrhunac bio ako bih uspeo da izborim svoje mesto u juniorskoj reprezentaciji za Svetsko prvenstvo. Naravno, neki najviši sportski cilj mi je učešće na olimpijskim igrama, što je uostalom san svakog mladog sportiste.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN