Miloš Vasić i Aleksandar Beđik na visini zadatka u Atini

Nakon dvonedeljnih priprema u Atini Partizanovi reprezentativci Miloš Vasić i Aleksandar Beđik su učestvovali na jakoj međunarodnoj regati u glavnom gradu Grčke na kojoj su se ogledali sa sa nekim od najboljih veslača današnjice. Prvog dana regate, u petak, 22. februara, Vasić je bio najbolji u skifu, disciplini u kojoj se takmičio najveći broj veslača. Naš reprezentativac je u prvoj grupi kvalifikacija s vremenom 7:19.30 zauzeo prvo mesto pobedivši prošlogodišnjeg evropskog viceprvaka iz Glazgova i osvajača svetske bronze iz Plovdiva, te olimpijskog viceprvaka iz dubl skula, Litvanca Mindaugasa Griskonisa. Vasić je potom bio drugi u polufinalu s vremenom 7:44.50, da bi a potom je trijumfovao u A finalu s rezultatom 7:24.00. Iza našeg veslača u ovoj trci pored pomenutog Griskonisa bio je i sjajni Riter Saulius, s kojim je upravo osvojio srebro u dubl skulu u Rio de žaneiru 2016.

Aleksandru Beđiku i članu Palića Martinu Mačkoviću pripalo je prvo mesto u konkurenciji dvojaca. Njih dvojica su u kvalifikacijama postigli vreme 6:52.70, a u A finalu 7:03.50. U popodnevnom delu programa prvog dana regate srpski četverac u kojem su pored Beđika veslali i Mačković, Dušan Slavnić iz Crvene zvezde i Veselin Savić iz Smedereva postigao je rezultat 6:27.50 u trci u kojoj nije imao konkurente među ovim čamcima budući da je veslao sa dubl skulovima. U toj disciplini Vasić i Aleksandar Filipović iz Smedereva bili su treći u generalnom plasmanu s vremenom 6:53.60. Istog dana Mačković, Beđik, Slavnić, Savić su izveslali još jednu trku u kojima su im konkurenti bili četverac skulovi. Taj okršaj naš čamac je završio kao drugi s vremenom 6:50.80 iza četverac skula Litvanije izuzetnog Dovidas, Giedrius, Saulius, Aurimas.

Drugog dana regate, za koji su finalne grupe određivane na osnovu rezultata prvog dana, Vasić je u skifu ponovo potvrdio visok kvalitet pobedivši u A finalu s vremenom 7:01.80, što je za sekundu bilo bolje vreme od izvanrednog Litvanca Griskonisa. Dvojac Mačković, Beđik i drugog dana regate je bio najbolji u ovoj disciplini s 6:44.40, dok je s vremenom 6:06.10 četverac Mačković, Beđik, Slavnić, Savić pobedio u trci u kojoj su se takmičili i četverci za mlađe seniore i dubl skulovi, između ostalog i naš Vasić, Filipović, koji je s vremenom 6.31.60 bio treći u ovoj disciplini.

– Zadovoljni smo, kako rezultatima tako i ostalim parametrima, koje smo videli na Međunarodnoj regati u Atini. Vasić je nasupio u skifu posle kratkog trenažnog vremena u ovom čamcu, a bez obzira na to uspeo je da dva puta pobedi izvanrednog skifistu, Litvanca Griskonisa. Na taj način je ponovo pokazao da je sposoban da odlično vesla i u ovom čamcu u kojem je lane, takođe posle kratkog vremena, uspeo da stigne do finala i petog mesta na Svetskom kupu u Beogradu. Pomno ćemo pratiti njegov dalji napredak u skifu, sve do sledeće velike provere koja ga očekuje sredinom aprila na jakoj internacionalnoj regati u Piediluku. Mačković i Aleksandar Beđik ubedljivo su pobedili u dvojcu oba dana regate pokazavši da imaju veliki potencijal za nastup u ovom čamcu. Možda i najveće iznenađenje priredio je četverac Mačković, Beđik, Slavnić, Savić koji je, takođe, oba dana bio bez premca – kazao je šef Stručnog štaba našeg Kluba i koordinator programa za seniore i mlađe seniore Nebojša Ilić i dodao – Ovo je tek prva regata u sezoni koja je pokazala da su kandidati za sastav državnog tima radili dobro u prethodnom periodu. Međutim, dobri rezultati nas ne smeju prevariti i zavaravati. U analizi sa programskim direktorom Đovanijem Postiljoneom uočeni su i nedostatci, pre svega na tehničkom planu, a u skaldu sa tim napravljen je plan i program rada za naredni period. Žao mi je što u Atini zbog povreda nisu nastupili Partizanovi reprezentativci Nenad Beđik i Marko Marjanović koji su pokazivali isti kvalitet kao Vasić. Dobro je što se Beđik potpuno vratio u maksimalni trenažni ritam i da će svoj visok kvalitet, siguran sam, pokazati već u Piedaluku. S druge strane Marjanović ima specifičnu povredu, ali se nadam da će i on u najskorije vreme ponovo biti u stroju.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN