Belić i Samardžija peti na Starom kontinentu

Dušan Belić i Ranko Samardžija zauzeli su peto na Evropskom prvenstvo za juniore, koje je u nededlju, 19. maja 2019, završeno u Esenu. Srpski četverac, u kojem su veslali i Đorđe Gruber iz Grafičara i Todor Stanković iz Galeba, finalni okršaj je završio s vremenom 6:16.53. Evropski prvak postala je posada Nemačke (6:04.40), srebro je osvojio čamac Grčke (6:08.13), a bronzu Italija (6:10.73). Četvrta je kroz cilj prošla Hrvatska (6:14.05), a šesta Francuska (6:17.31). Naš čamac je loše startovao u okršaju za odličja. Posle prvih 500 m bio je šesti, a sa tim plasmanom je ušao u u poslednju četvrtinu trke. U forsiranom finišu uspeo je da pretekne posadu Francuske i da se probije do petog mesta, što je na kraju bio i njegov konačan plasman.

Veljko Matić i kormilar Lazar Ivković u četvercu sa kormilarom, u kojem su veslali i Andrija Jevtić i Nikola Soldatović iz Smedereva i Nikola Kolarević iz Grafičara, u ukupnom plasmanu zauzeli su deveto mesto. Srpski čamac je u B finalu ove discipline s vremenom 6:37.44 bio treći, iza posada Ukrajine (6:35.03) i Češke (6:35.37), a ispred čamca Moldavije (7:01.82).

– Izuzev Veljka Matića svi naši reprezentativci koji su veslali u Esenu su tek prva godina junira, a veslali su u čamcima, sa takođe prošlogodipnjim kadetima. Pored njih Lazar Ivković je sa samo 13 godina imao svoje prvo veliko takmičenje na kojem je stekao dragoceno iskustvo i video kako se funkcionišu i bore se za što bolji plasman najbolje evropske juniorske ekipe. Očekujemo da svoje iskustvo prenese pionirima i kadetima u Klubu, a isto zadatak će imati i Matić, Samardžija i Belić kada su juniori u pitanju – kazao je na početku prvi trener našeg Kluba i član Stručnog štaba juniorske reprezentacija Srbije u Esenu, Aleksandar Ivković i dodao – Šampionat u Esenu bio je odlična škola za svu četvoricu naših članova koji su u dresu Srbije nastupili na ovom takmičenju. Ukoliko iz ovog iskustva nauče da je za bolji rezultat neophodan veći obim treninga i žešća borba onda ćemo ovu epizodu u njihovim karijerama smatrati uspešnom. U svakom slučaju u Esenu su se ponašali skladu sa veličinom takmičenja, borili se se koliko god su mogli, a na kraju došli do rezultata koji je realan u ovom trenutku. U veslanju gotovo nikada nema iznenađenja, kao što je slučaj u nekim drugim sportovima. Na kraju svako zauzme ono mesto koje je zaslužio i za koje vredi. Međutim, u slučaju naših momaka nikako ne sme da se završi na ovome, a nadam se da će takmičenje u Esenu predstavljati samo početak sazrevanja na putu ka mnogo boljim rezultatima na najvećoj svetskoj sceni.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN