Partizan sa osmoro veslača i veslačica na Balkanijadi u Beogradu

Naš Klub će imati osam reprezentativaca na Balkanskom prvenstvu sredinom septembra na Regatnoj stazi na Adi Ciganliji – epilog je Izborne regate za ovo takmičenje koja je u četvrtak, 15. avgusta 2019, održana na Srebrnom jezeru. To su kadeti Nemanja Luledžija, Aleksandar Kuzmanović, Strahinja Janković i Luka Delić, kadetkinja Ljubica Tešmanović, juniori Dušan Belić i Ranko Samardžija i juniorka Maša Bugarski. Nemanja Luledžija, Aleksandar Kuzmanović, Strahinja Janković i Luka Delić na Srebrnom jezeru nisu imali konkurente u četvercu za kadete, ali su s vremenom 6:30,00 ispunili normu za Balkanijadu u Beogradu. Trijumfom na Izbornoj regati do “vizu” za regionalno takmičenje stigli su Dušan Belić i Ranko Samardžija u dvojcu za juniore (6:58.95) kao i Ljubica Tešmanović koja je u tandemu sa Marijom Jakovljević iz Čuruga postigla drugi rezultat u dubl skulu za kadetkinje (7:44.60 ), što je za svega 15 stotinki bilo slabije od provoplasiranih Milice Mladenović i Milke Zdjelar iz Smedereva. Do učešća na Balkanijadi stigla je i Maša Bugarski koja je zauzela ukupno drugo mesto u skifu za juniorke s vremenom 8:33.40. U kojim će čamcima na Balkanskom prvenstvu veslati naši članovi odlućiće Stručni štab reprezentacije. Za sada je sigurno da će Nemanja Luledžija, Aleksandar Kuzmanović, Strahinja Janković i Luka Delić nastupiti u četvercu za kadete, a Dušan Belić i Ranko Samardžija u dvojcu za juniore.

Do karti za Balkansko prvenstvo na Srebrnom jezeru nisu stigli Andrija Štimec i Stahinja Pavišić koji su bili treći u dvojcu za kadete (7:46.50), Veljko Matić (koji je zbog tehničkih problema ufinalnu trku završio kao treći s 9:42.30) i Viktor Šušić (7:49.40) koji su zauzeli treće, odnosno šesto mesto u skifu za juniore i Anja Radinović i Jelena Trivan koje su bile ukupno treće u dubl skulu za juniorke (8:03.10).

– Uslovi na Srebrnom jezeru bili su izuzetno loši budući da je duvao jak vetar i da su se podigli visoki talasi. U takvoj situaciji i samo snalaženje na stazi je mnogo toga odlučivalo. Uprkos tome smatram da su Nemanja Luledžija, Aleksandar Kuzmanović, Strahinja Janković i Luka Delić u četvercu za kadete i Dušan Belić i Ranko Samardžija u dvojcu za juniore, inače naši najistaknutiji veslači ove godine u svojim kategorijama, mogli da postignu i za nekoliko sekundi bolja vremena. Bez obzira na to ova šestorka je na Srebrnom jezeru pokazala kvalitet, ujedno i da pripada grupi najtalentovanijih i najboljih pojedinaca u zemlji u ovim godištima. Izuzetno mi je žao što će Veljko Matić propustiti Balkanijadu u Beogradu i to zbog tehničkog problema u finalu skifa za juniore. Sigurno je da mu se nije dogodio peh u ovoj trci bio bi bolje plasiran od trećeg mesta koje je na kraju zauzeo – kazao je trener Goran Todorović.

Po njegovim rečima Maša Bugarski i Ljubica Tešmanović su se zasluženo plasirale na Balkanijadu i tako nagrađene za veliki trud koji su uložile u proteklom periodu.

– Srećan sam zbog Mašinog rezultata koja je za samo par sekundi izvelala sporije od ove godine ubedljivo najbolje juniorke u zemlji – Andrijane Mijailović iz Grafičara. Tokom čitave sezone Maša nije bila na svom nivou pre svega što nije odradila kako je trebalo zimski deo priprema. Ipak, zahvaljujući srčanosti, borbenosti i talentu uspela je da na Srebrnom jezeru stigne do rezultata koji joj je obezbedio mesto u državnom timu za Balkanijadu. Što se tiče Ljubice njoj je ovo tek prva godina u kadetskoj konkurenciji, a tek je ušla u sistem ozbiljnog takmičarskog treninga. Učešće na Balkanijadi će joj mnogo značiti, a siguran sam da ako nastavi da se razvija u pravom smeru dogodine će biti jedna od najboljih kadetkinja u zemlji – istakao je Todorović i dodao – Dobar nastup na Srebrnom jezeru imao je i Viktor Šušić koga je par sekundi delilo od plasmana u finale skifa za juniore. Na kraju je zauzeo ukupno šesto mesto što je zadovoljavajući rezultat ako se ima u vidu da je i njemu, poput većine učesnika Izborne regate iz naših redova, ovo prva godina u novoj kategoriji, a da je ujedno imao i prvi takmičarski nastup skifu. Anja Radinović i Jelena Trivan u dubl skulu za juniorke nisu uspele da se snađu u lošim uslovima na stazi i da ponovo ono što su pokazivale na treninzima, a isto važi i za Andriju Štimeca i Stahinju Pavišića u dvojcu za kadete.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN