Novi veliki uspeh Aleksandra Stojanovića na svetskoj veteranskoj veslačkoj sceni

Član i bivši veslač našeg Kluba Aleksandar Stojanović i nekadašnji veslač Grafičara Vladimir Banjanac ponovo su potvrdili vrhunski kvalitet u veteranskom veslanju. Svetski veteranski prvaci u dubl skulu u kategoriji D (veslači od 50 do 54 godina) sa Svetskog veteranskog prvenstva u Sarasoti 2018, pobedili su u istoj disciplini i u istoj kategoriji na Veteranskom prvenstvu Amerike koje je od 15. do 18. avgusta 2019. odžano u “Riversajd Parku” u Grand Rapidsu u Mičigenu. Stojanović i Banjajac su na ovom takmičenju veslali pod zastavom Srbije, a da će uspeti da na još jednoj regati “upišu” trijumf nagovestili su već u kvalifikacijama. S vremenom 3:41.901 bili su ubedjivo prvi u prvoj grupi kvalifikacija i tako u velikom stilu stigli do finalnog okršaja. U borbi za odličja ponovili su sjajno veslanje i s rezultatom 3:28.033 iskovali su najsjajnije odličje. Njihovu dominaciju najbolje oslikava podatak da su za više od četiri sekunde bili bolji od vicešampiona J. Dundona i A Grina (3:32.685), dok su trećeplasirane S. Volfa i D. Goriarana ostavili u finalu za više od sedam sekundi (3:35.701).

Inače, Stojanović i Banjanac su nekadašnji reprezentativci naše zemlje koji su od devedesetih godina prošlog žitelji Majamija gde su izgradili karijere uspešnih poslovnih ljudi. Pre otprilike godinu i po dana došli na ideju da se aktiviraju u sportu koji je godinama bio neotuđivi deo njihovih života. Kupili su čamac i prionuli na posao. Odlična priprema i sjajni treninzi doprineli su da u dresu Srbije zaveslaju na Svetskom veteranskom šampionatu u Sarasoti na kojem su trijumfali, a u istom ritmu su nastavili da rade, pa je pobeda na nedavnoj regati bila sasvim dovoljna nagrada za to.

Inače, Stojanović je branio boje naše zemlje na Svetskom prvenstvu za juniore 1988, a dve i tri godine kasnije bio je akter svetskih prvenstva za mlađe seniore. Jedan je od prvih naših veslača koji su preko ovog sporta uspeli da dobiju stipendiju za neki od američkih univerziteta. Diplomirao je na Palm Bič Atlantik univerzitetu 1995.

Finalnu trku Aleksandra Stojanovića i Vladimira Banjanca u disciplini dubl skul kategorije D možete pogledati OVDE

VESLAČKI KLUB PARTIZAN