Samardžija i Belić za treptaj oka ostali bez titule šampiona Balkana

Naši članovi osvojili su dva odličja prvog dana Balkanskog prvenstva koje je u subotu, 14. septembra 2019, počelo na Regatnoj stazi na Savskom jezeru. Vicešampioni Balkana postali su Ranko Samardžija i Dušan Belić uz izvanredno izdanje u okršaju za odličja u dvojcu za juniore. Ipak, na kraju su zauzeli drugo mesto s rezultatom 6:44.54 i tako za dlaku ostali bez trofeja budući da je u izuzetno kvalitetnoj, uzbudljivoj i neizvesnoj trci turski čamac trijumfovao ispred srpskog za svega 50 stotinki prednosti (6:44.04). Bronzu u ovoj disciplini osvojila je posada Grčke (6:49.01). Četvrta je kroz cilj prošla Rumunija (7:14.73), a peta Bugarska (7:26.07).

Drugo odličje našem Klubu prvog dana Balkanijade na Adi donela je Maša Bugarski koja je prigrabila bronzu u srpskom četverac skulu za juniorke u kojem su pored nje nastupile i Nikolina Đorđević iz Palića, Anđa Simić iz Galeba i Ksenija Kaluđerović iz Grafičara. Srpska posada je u finalu ove discipline s vremenom 6:47.85 bila treća, iza čamaca Rumunije (6:35.84) i Grčke (6:39.65). Četvrto mesto pripalo je Turskoj (6.53.28), a peto Bugarskoj (7:01.19).

Kadetski osmerac, u kojem su pored naših reprezentativaca Nemanje Luledžije, Aleksandra Kuzmanovića, Strahinje Jankovića, Luke Delića i kormilara Lazara Ivković nastupio i kvartet Smedereva Veljko Vukašinović, Dušan Popović, Vuk Marković i Petar Samardžija, za nešto više od sekunde je ostao bez odličja u ovoj disciplini. Srpska posada je bitku za postolje izveslala u vremenu 5:58.64, što je za sekundu i 43 stota bilo lošije od posade Grčke (5:57.21) koja je osvojila bronzu. Zlato je pripalo čamcu Turske (5.52.50), a srebro posadi Rumunije (5.53.16).

U nedelju, 15. septembra, drugog dana Balkanijade Partizan će imati predstavnike u još tri trke. Prvo će se od 10 č Nemanja Luledžija, Aleksandar Kuzmanović, Strahinja Janković i Luka Delić boriti za odličja u četverac skulu za kadete. Petnaest minuta nakon njih Ljubica Tešmanović će nastupiti u četverac skulu za kadetkinje u kojem vesla sa Milicom Mladenović i Milkom Zdjelar iz Smedereva i Marijom Jakovljević iz Čuruga. Naposletku, od 12,15 č, na stazi će se naći i Ranko Samardžija, Dušan Belić i kormilar Lazar Ivković u osmercu za juniore koga čine i Nikola Soldatović iz Smedereva, Nikola Kolarević i Đorđe Gruber iz Grafičara, Dušan Stefanović iz Danubiusa 1885 i Slavko Savić iz Crvene zvezde i Todor Stanković iz Galeba.

Pored pomenutih veslača i veslačica priliku da osete draž Balkanskog šampionata u nedelju će imati i Vuk Švabić, Veljko Matić i Viktor Šušić, koji će doduše nastupiti van konkurencije. Švabić će veslati u četverac skulu za juniore (11 č) zajedno sa Veselinom Durutovićem i Brankom Miloševićem iz Danubiusa 1885 i Jovanom Ljunom iz Crvene zvezde, dok će Matić i Šušić nastupiti u osmercu za juniore (12,15 č) sa Miroslavom Jovanovićem, Todorom Markovićem i Konstantinom Šujićem iz Smedereva, Darkom Mališićem i Igorom Martinovićem iz Grafičara i Petrom Šavrljugom iz Crvene zvezde.

VESLAČKI KLUB PARTIZAN